Volledig scherm
De werkruimte van de Bouwschool Breda. © Tim Outshoorn

Hartje Breda: Bouwen aan een toekomst op bouwschool Breda

BREDA - Statushouders worden klaargestoomd voor een opleiding tot timmerman, metselaar of tegelzetter. Bouwschool Breda heeft in samenwerking met de gemeente Breda en taalbureau Delken & Boot een traject opgezet. Sinds twee weken zie je in het Bouw en Techniekcentrum tussen de tientallen Nederlandse jongeren twaalf vluchtelingen werken. ,,De namen zijn nog even wennen."

Het geluid van hamers, boren en zagen vult de ruimte. De vloer gaat verborgen onder zaagsel en houten werktafels met dozen, potloden en linialen erop. Een statushouder werkt naast een Nederlandse scholier aan zijn volgende project.

,,Vanwege de crisis en de vergrijzing is er veel vraag naar bouwvakkers, dus we vroegen ons af, welke doelgroep kunnen we hier enthousiast voor maken?” vertelt directeur Erik Colijn. ,,Toen hebben we deze pilot opgezet. Soms nemen mensen één of twee statushouders aan, maar zelden twaalf. Als we hier resultaten mee boeken, hoop ik er in de toekomst nog meer op te leiden.”

Volledig scherm
Statushouder Dawit Abraham aan het werk op de bouwschool. © Tim Outshoorn

Communicatie en veiligheid zijn belangrijk in de bouw, dus het is voor Colijn ook belangrijk dat ze de taal spreken. ,,Deze mensen hebben hun inburgeringscursus al afgerond, maar ze krijgen hier ook twee uur per dag les in de vaktaal.” De taalles is in hetzelfde gebouw, zodat de lessen beter op elkaar worden afgestemd. ,,En omdat de statushouders naast Nederlanders werken, worden ze gedwongen de taal te spreken. Je ziet dat ze elkaar al leren kennen, zelfs na tien dagen.”

Dit is een waardevolle oefening voor mensen als Dawit Abraham (23), die op een stellage fanatiek tegels aan een muur lijmt. Hij heeft verder nauwelijks contact met Nederlanders. Dawit heeft zijn familie moeten achterlaten nadat Eritrea te gevaarlijk voor hem werd. Dat was bijna vier jaar geleden; nu woont hij een half jaar als statushouder in Breda. ,,Ik heb lang gezocht naar een kans als deze. Op andere plekken werd ik niet aangenomen omdat mijn Nederlands niet goed genoeg was. Maar nu kan ik een echte tegelzetter worden. Ooit wil ik mijn eigen woonkamer betegelen.”

Volledig scherm
Statushouder Mohammed Saalahdijoe achter zijn werktafel. © Tim Outshoorn

Colijn gaat verder: ,,Ik vroeg me af hoe gedisciplineerd ze zouden zijn. Maar ze zijn altijd op tijd en werken keurig, of je ze nou een profiel laat stellen of ze voorlichting geeft over een urenbriefje. Binnenkort werken ze zes maanden buiten de school, en daarna kiezen ze of ze willen werken of doorleren voor een diploma.”

Mohammed Saalahdijoe (30) meet een stuk hout op aan een werktafel. Hij is vier jaar geleden uit Iran gevlucht en woont nu in Zevenbergen. ,,Ik hoorde pas vier dagen voor het begin van het traject dat hij op de bouwschool terecht kon. Toen kon ik proberen timmerman te worden. Ik leer hier elke dag tien woorden erbij, ik begrijp steeds meer. Ik ga deze opleiding halen, dan ga ik hbo doen, en dan wil ik mijn eigen bedrijf. Voor mij begint mijn leven hier nu pas echt.”

In samenwerking met indebuurt Breda