Volledig scherm
Najaarskermis 2017 in Breda. © Jacques Hendriks

Hartje Breda: Alle leeftijden komen samen op de Bredase kermis

Het is druk op de kermis. De koelte van de ochtendnevel is verdreven, de zon schijnt uitbundig op Grand Canyon, één van de attracties. Vanwege de indianen en cowboys in het decor past deze perfect bij de Bredase indian summer.

Alle leeftijden flaneren over het Chasséveld. Tieners wagen zich in de duizelingwekkende Eclipse, waarvan je als toeschouwer al een wee gevoel van in je maag krijgt. Kinderen trekken ouderwets aan touwtjes, opa’s en oma’s voelen zich weer 60 jaar jonger als ze met hun kleinkind in de draaimolen stappen. Twee senioren hebben een zitplekje gevonden bij de drankkraam. Ze beginnen met limonade en kijken rond.

Pensionado's

Een echtpaar in de categorie ‘prille pensionado’s’ loopt innig gearmd rond. Waarschijnlijk net als lang geleden, toen ze net verkering hadden en rock-‘n-roll over de kermis galmde in plaats van de hedendaagse doffe beats. “We kijken alleen wat rond”, lacht zij en kijkt licht bezorgd hoe de durfals boven in de 48 meter hoge Eclips ondersteboven hangen in hun zetels. En vroeger? “Gingen we in de rups”, knipoogt hij. Natuurlijk, dé plek waar je als verliefde adolescent een kusje kon stelen, the tunnel of love!

Zou de favoriet van velen nog steeds bestaan? Ja! Wat verderop vinden we hem zowaar, al heet hij tegenwoordig Butterfly. De rups van weleer is een vlinder geworden.

Engelse namen 

Engelse namen voeren toch de boventoon. De van oudsher populaire botsauto’s zijn omgedoopt in Route 66. Of Mini-cars voor de kleintjes. Het spookhuis is een Haunted Castle geworden. 

Het maakt niet uit. Gelokt door de zoete geur zien we dat de lekkernijen nog wel hun (oud-)Hollandse namen dragen. Oliebollen, zachte kaneelstokken, je ruikt ze al van verre. Traditiegetrouw nemen we een kaneelstok mee naar huis. De verkoopster wenst ons een fijne dag en wij haar goede zaken. “Dat zit wel snor wel dit weer”, knikt ze tevreden en kijkt even omhoog naar de blauwe lucht. Iets verderop in het luchtruim is het gekrijs van jongeren te horen, die de sensatie van de Eclipse ook niet hebben kunnen weerstaan.

De rubriek Hartje Breda biedt een Bredase blik op Breda, met een liefdevolle knipoog. Dagelijks een blog online plus elke dinsdag en vrijdag in uw krant.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Kerstmarkt Betoverend Breda geopend

    Kerstmarkt Betoverend Breda geopend

    BREDA - Het werd al weken groots aangekondigd, en vrijdagavond ging het dan echt van start: Betoverend Breda. De Kerstmarkt die meer beleving moet bieden dan eerdere edities speelt zich af rond de Kerstboom op de Grote Markt, waar het Bredase mannetje Careltje alle dagen zijn sprookje vertelt. Careltje moet een soort oer-Bredanaar voorstellen, die al honderden jaren onder de Grote Markt woont. Speciaal voor Betoverend Breda is hij tot en met 6 januari, zolang duurt het evenement, bovengronds te vinden.

In samenwerking met indebuurt Breda