Harrij Sterenberg neemt zaterdag afscheid als pastor, met een katholiek-Byzantijnse mis in de Antoniuskathedraal in Breda.
Volledig scherm
PREMIUM
Harrij Sterenberg neemt zaterdag afscheid als pastor, met een katholiek-Byzantijnse mis in de Antoniuskathedraal in Breda. © Foto jan Stads / Pix4Profs

Harrij Sterenberg neemt in Bredase kathedraal afscheid in katholiek-Byzantijnse sfeer

BREDA - De sfeer in de Bredase Antoniuskathedraal zal zaterdag 7 april anders zijn dan normaal. Vanwege het emeritaat van Harrij Sterenberg wordt een katholiek-Byzantijnse viering gehouden (aanvang 11.00 uur, vrij entree). Meer dan in de Rooms-katholieke mis worden de menselijke zintuigen aangesproken: iconen, wierook, zang, gewaden.

De christelijke kerk telt vele vertakkingen. De katholiek-Byzantijnse is er een van, valt onder de Roomse kerk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Grieks- en Russisch orthodoxe kerken. Aanvankelijk bestonden deze gemeenschappen (en koren) in Nederland uit voormalig Oost-Europeanen, later sloten Nederlanders zich daar bij aan. ‘Hen boeit een liturgie die niet afhankelijk is van het persoonlijke stempel van een voorganger. Dat biedt ruimte om de aandacht te vestigen op het Heilige, om uit te stijgen boven het individuele en alledaagse’, meldt het Byzantijns Netwerk Nederland op de website.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda