Volledig scherm
Theater-repetitie van het Zundertse-toneel voor de productie 'harmonie'. © Foto: Ramon Mangold

Harmonie op een podium in Zundert

ZUNDERT - ,,Kom maar op met die blokken!” Vanaf een stoeltje in de theaterloods aan de Oekelsebaan in Zundert, roept regisseur Corné van Sprundel een aanwijzing richting podium. Er klinkt gemompel. Vanachter lange repen gordijnstof stappen vijf mannen aarzelend de speelvloer op. Stevige zwarte blokken in de hand. ,,Dit was toch niet de bedoeling”, wendt één van hen zich vragend tot Van Sprundel. ,,De muziek, de instrumenten hadden nu toch moeten opkomen?”

Het is dinsdagavond. Buiten aan de Oekelsebaan kabbelt rustig het buitenleven. Binnen, in de loods van boomkweker Laurijssen, heerst bedrijvigheid. Acteurs oefenen zacht murmelend hun tekst, op de vloer wordt een scène doorgelopen. Een danseres stretscht haar benen, terwijl verderop choreografe Marleen Hendrickx fluisterend enkele bewegingen doorspreekt met Van Sprundel.

In een hoek, achter een computer, de leesbril in de haren gestoken, houdt Peter Dictus alles nauwlettend in de gaten. Hij is het die het scenario schreef voor Harmonie. Een multidisciplinair theaterstuk dat zijn Zunderts Toneel samen op de planken zet met de Koninklijke Harmonie Nut & Vermaak uit Zundert.

Jubileum

Een opmerkelijk combinatie van twee Zundertse clubs, lijkt het. Dictus knikt, vertelt dan hoe het de harmonie was die hem een tijd geleden benaderde. ,,Nut & Vermaak bestaat 175 jaar. Reden voor de vereniging om mij te polsen of ik er iets voor voelde om een theaterproductie te maken rond het jubileum.”

Dictus moest even achter zijn oren krabben. Want tja, een theaterstuk met een harmonie in de hoofdrol?  Hij wist het even niet. Tot hij zich realiseerde dat het moment wel erg mooi was. Het Zunderts Toneel jubileert immers ook, bestaat zeventig jaar. ,,En opeens moest ik denken aan het woord harmonie.” De harmonie als metafoor voor de samenleving, voor evenwicht waarnaar wordt gezocht, naar eenheid. Zo begon het steeds meer te kriebelen bij Dictus. Hij ging aan de slag.

Het resultaat is vanaf 16 juni te zien. Maar liefst negen voorstellingen lang. Een spektakelstuk met spel, dans, film, muziek. Natuurlijk muziek. Want Nut & Vermaak speelt een hoofdrol. Letterlijk: meerdere keren stappen de musici de bühne op. Maar ook figuurlijk: het is de harmonie waar alles om draait.

In een notendop gaat het over een dorpsharmonie die al jaren zijn vaste plaats binnen de gemeenschap heeft. Alles lijkt op rolletjes te gaan. Tot ogenschijnlijk alledaagse beslommeringen de eenheid doen wankelen. Een scheiding, een nieuwe liefde, een dodelijke ziekte, van alles dreigt de harmonie te verscheuren. De balans is zoek, een nieuwe moet worden gezocht.

Symbool voor de samenleving

En in die zin staat de harmonie natuurlijk symbool voor de hele samenleving. Waar nieuwe situaties aantonen dat oude systemen niet altijd meer werken. Waar een zoektocht naar evenwicht keer op keer noodzakelijk is.

Niet voor niets is er een rol in het stuk weggelegd voor vier Syrische vluchtelingen. Zij spelen mee, maar stappen op een goed moment ook als zichzelf het podium op. ,,Op dat moment komt er een stukje werkelijkheid binnen”, zegt Dictus. Staat de harmonie voor de toestand in de wereld. Met het vraagstuk hoe de maatschappij omgaat met nieuwkomers. 

Harmonie belooft een prachtige productie te worden. Vanaf 16 juni drie weekenden achter elkaar. Meer info: www.hetzundertstoneel.nl

In samenwerking met indebuurt Breda