Hardwell laat Glazen Huis trillen

Jacques Hendriks
Cobine van der Louw

Vanuit alle uithoeken van ons land komen mensen naar Breda om de start van Serious Request mee te maken. Ook Belgische tongen klinken hier en daar. Uren voor het officiële moment staat de Grote Markt al vol met feestend publiek. Alle terrasjes en barretjes zitten overvol en ook de winkels kunnen de drukte bijna niet aan. Een week lang is Breda dé stad waar het allemaal te doen is.

Rond 17.00 uur komen zeven ambtenaren van de gemeente Breda aangerend vanuit Heerlen. De plaats waar het Glazen Huis vorig jaar stond. Ze hebben symbolisch de sleutel opgehaald. Hiervoor moesten ze ruim 140 kilometer hardlopen in drie dagen. Burgmeester Paul Depla laat zich niet kennen en rent de laatste kilometers mee naar de Grote Markt. Hier draagt hij de sleutel over aan DJ Hardwell, die later op de avond het Glazen Huis op slot draait.

Ondertussen wordt de De-niet-in-de-winkel-te-koop-winkel officieel geopend door Sander Hoogendoorn. Ook benieuwd naar de geur van Daphne Schippers rappe voeten? Altijd al een Heel-Holland-Bakt-pakket willen kopen? Wilt u met carnaval de door Bjorn van den Berg ontworpen tiara dragen die Gwen Stefani droeg in de videoclip van haar hit Misery? Of het shirtje dat Epke Zonderland aanhad tijdens de Olympische Spelen in Rio?

Het wordt deze week allemaal geveild ten bate van Serious Request. En het mooie is dat tal van in het oog springende artikelen tentoongesteld zijn in het winkelpand aan Halstraat 17.

Veel gesigneerde sportattributen, zoals het ‘gouden’ olympische shirt van ‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn en het wielertricot van onze eigen Stef Clement.

Veilingmeester en 3FM DJ Sander Hoogendoorn: ,,Het mooie is dat het er hier iedere keer weer anders uitziet. Sommige spullen worden geveild en andere worden weer aangeboden.”

Op de website van Serious Request kunt u meebieden op nog veel meer dingen, zoals ook een dagje meelopen met een verslaggever van BN DeStem!

Terug naar de Grote Markt. Deze week het epicentrum van muziek en liefdadigheid. Lampen, televisieschermen, feestverlichting. Alles flitst door elkaar. De tekst Never give up, wordt opgevolgd door de song Let’s Dance. De mensenmassa om het Glazen Huis wordt steeds groter. De spanning bouwt zich op.

In de meute vallen drie jonge dames op. Twee met een joekel van een kerstmuts op, de middelste zonder. De studentes Kindsay, Valerie en Nathalie zijn speciaal uit Nijmegen gekomen. ,,Vorig jaar waren we er in Heerlen ook bij, maar hier is het leuker. En Breda veel mooier. Volgend jaar moeten ze wel naar Nijmegen komen.”

De bewoners van dit jaar popelen al de hele dag van ongeduld. ,,We gaan er volle bak in. Niet meer nadenken, alleen nog maar draaien en genieten”, aldus Domien Verschuuren. ,,Gisteren was ik zenuwachtig, maar vandaag eigenlijk niet meer. Ik ben er klaar voor”, voegt Frank van der Lende toe. Aan de inzet van de dj’s zal het niet liggen. Van der Lende: ,,Deze week acht ik geslaagd als er niet alleen veel geld binnenkomt, maar ook als we de Nederlanders een stukje dichter bij elkaar brengen. De verdeeldheid en de discussies rondom Silvana Simons en Geert Wilders hebben de laatste tijd gedomineerd. Laten we nu een andere kant opgaan.”

Rond de klok van acht is de Grote Markt mudvol, van de hoek Veemarkstraat tot en met het Kerkplein. Het publiek is rustig, ook als de dj-helden het Glazen Huis betreden en Hardwell om 20.21 uur de deur op slot draait. Pas als de wereldberoemde Bredanaar het dak betreedt en zijn show begint, ontploft de Grote Markt. Serious Request 2016 is begonnen zoals het Breda betaamt: met één springende en feestende mensenmassa. 

In samenwerking met indebuurt Breda