Hard in de remmen voor nepflitsbus Breda

BREDA - Meteen gaan ze op de rem, de automobilisten die op de zuidelijke rondweg in Breda opeens een zwart busje in de berm zien staan. Pfoee… Net op tijd, niet geflitst. Totdat blijkt dat het busje een nepper is. 

De gemeente heeft een levensgrote foto van een VW Transporter geplaatst op de locatie waar ook een echte flitsbus kan staan. Deze flitsplekken zijn enkele maanden geleden al ingericht. Ook zijn er toen struiken geplant waarachter de flitsers zich konden verschuilen. 

Slow Down!

Volledig scherm
Wethouder Boaz Adank bij het nepflitsbusje aan de Zuidelijke Rondweg in Breda. © Simone Spee

Maar die struiken werden door onbekenden met een heggeschaar gekortwiekt. Daarop heeft wethouder Boaz Adank (Verkeer, VVD) gereageerd door grote gele borden te plaatsen met de mededeling: Slow Down! Met daaronder: hier komt iets nieuws. En dat nieuws, dat is er nu dus. In de vorm van een zwart flitsbusje. ,,In het buitenland zie je wel eens  een nepagent met een lasergun langs de weg staan, maar zoiets als wij nu hebben is voor zo ver ik weet nog nergens in Nederland te zien’’, zegt Martijn Geervliet, verkeersveiligheidscoördinator van de gemeente Breda.

Zeven locaties

Wethouder Adank heeft hoge verwachtingen van het busje. Hij heeft de ‘plechtige belofte’ gedaan dat de maximum snelheid op de zuidelijke rondweg streng wordt gehandhaafd. Dat betekent dus dat er ook écht geflitst gaat worden. Het blijft niet bij een paar nepflitsbussen. Uiteindelijk komen er tussen A16 en A27 zeven locaties waar flitsbussen hun werk kunnen doen, meldt de wethouder.

Ter hoogte van het Bond Park, het voormalige Esso-kantoor, zijn de automobilisten in ieder geval onder de indruk van de nieuwe maatregel. Bijna allemaal remmen ze af. Om twintig meter verder gewoon weer  gas te geven.

Volledig scherm
Het nepflitsbusje in Breda. © Simone Spee
Volledig scherm
Nepflitsbusje langs zuidelijke rondweg in Breda © Simone Spee/BN DeStem

In samenwerking met indebuurt Breda