Volledig scherm
Op 14 februari 2017 moest de wijk Princenhage ontruimd worden en was de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse na de vondst. © Perry Roovers / MaRicMedia

Handgranaat, 44 kogels en 8 brandbommen in Princenhage: 16 maanden cel geëist

BREDA - Met een handgranaat, een pistool met 44 kogels en 8 brandbommen in een gehuurde auto stond Bredanaar Janie H. (49) op 14 februari 2017 in de Esserstraat in Breda. Hij belde zelf 112 en zei: "Ik heb spullen die jullie op moeten komen halen anders blaas ik mezelf op." Die woorden zorgden ervoor dat de officier van justitie dinsdag geen jarenlange gevangenisstraf eiste.

De wijk Princenhage was een dag lang in rep en roer. Straten moesten ontruimd worden, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest ter plaatse komen en er vlogen heel de dag helikopters rond. Dat waren de gevolgen van de actie van de Bredanaar die naar eigen zeggen in die tijd aan een depressie leed. 

Cobra's met benzine

Een paar dagen voor 14 februari spookte het idee door H. zijn hoofd om de bedrijfspanden aan de Esserstraat in brand te steken. Hij heeft namelijk een conflict met de eigenaren. Ze zouden geld van hem hebben en dat niet terug willen geven. Daarom bond hij acht cobra's aan kannen met benzine en zette hij deze in een gehuurde auto. Hij legde er een pistool en een handgranaat bij. 

Op 13 februari bedenkt hij zich en belt de wijkagent waar hij een goede band mee heeft. H. spreekt af om de volgende dag met de wijkagent af te spreken. Op dat moment weet de wijkagent nog niet van de spullen in de auto af. Op 14 februari om 12.00 uur parkeert H. zijn auto in de Esserstraat en belt de wijkagent, maar die kan op dat moment niet komen. De Bredanaar beslist om 112 te bellen waarna de politie hem in alle rust kan meenemen. 

'Psychisch met zichzelf in de knoop'

Die laatste actie is de reden dat officier van justitie E. van Aalst geen 'forse gevangenisstraf' eist. "Ik vind dat meneer laconiek doet over een handgranaat. Normaal zou ik daar al een forse gevangenisstraf voor eisen." Maar doordat H. het zelf heeft gemeld én psychisch met zichzelf in de knoop zat, eist de officier 16 maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. Met de aftrek van de 23 dagen die H. al vast heeft gezeten. 

De uitspraak is over twee weken. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda