Halvering aantal kerkgangers in het bisdom Breda

BREDA - Het aantal kerkgangers in het bisdom Breda is in tien jaar tijd gehalveerd. ,,Fusies van parochies en het sluiten van kerken waren onvermijdelijk, maar deden ook mij pijn aan het hart", zegt Jan Liesen, inmiddels vijf jaar bisschop van Breda.

In een interview met BN DeStem  zegt monseigneur Liesen (56) dat kille cijfers 'ontmoedigend zijn', maar vraagt hij ook niet alleen cijfers te zien. ,,Ik kijk liever naar de inhoud. Hoe beleven wij ons geloof? En dan zie ik positieve dingen." 

Vandaag verschijnt zijn 'pastorale brief' waarin Liesen betoogt dat mensen dagelijks aan hun geloof moeten werken en zich meer moeten bekommeren om anderen die het minder hebben.

In tien jaar tijd nam het aantal parochianen in het bisdom Breda met vijftigduizend af tot ruim vierhonderdduizend. Het aantal kerkgangers halveerde tot ruim twaalfduizend. Door fusies bleven van de 104 parochies nog 34 over en een kwart van de kerken werd aan de eredienst ontrokken (van 163 naar 123).

Volledig scherm
20170227 - Breda - Foto: Ramon Mangold/ Pix4Profs - Mgr. Liesen vijf jaar bisschop van Breda.
Mgr.Liesen op de binnenplaats van het bisschopshuis. © Foto: Ramon Mangold
Volledig scherm
2017 - Mgr.Liesen in de keuken van het bisschopshuis. © Foto: Ramon Mangold
Volledig scherm
2012 - Mgr. Liesen op zijn werkkamer. © Foto: Ramon Mangold
Volledig scherm
2012- Mgr. Liesen onderweg in de Sint Jan-straat naar de Bredase Antonius Kathedraal waar hij de zetel van het het Bisdom Breda zal 'innemen'. © Foto: Ramon Mangold

In samenwerking met indebuurt Breda