Preventief fouilleren.
Volledig scherm
Preventief fouilleren. © Frans Nikkels

Half jaar lang preventief fouilleren in horecagebied in Breda

BREDA - Burgemeester Paul Depla maakt het mogelijk dat er preventief mag worden gefouilleerd in het horeca-uitgaansgebied en de straten die daar naar toe leiden in de binnenstad van Breda.

Op die manier hoopt hij een rem te zetten op het geweld dat met name het centrum heeft getroffen, maar afgelopen weekeinde ook het Westerpark.

De maatregel duurt een half jaar. Met het Openbaar Ministerie moet nog worden afgesproken wanneer de maatregel ingaat. Naast de invoering van een ‘veiligheidsrisicogebied’, neemt Depla ook nog andere maatregelen. Zo wil hij het aantal toezichthouders van Sfeer Beheer op vrijdagavond sneller uitbreiden. Verder wordt de verlichting verbeterd op de Havermarkt en aangrenzende straten, inclusief de Hoge Brug. Over een messen-inleveractie wordt nog nagedacht.

Het gebied in Breda waar preventief fouilleren plaatsvindt.
Volledig scherm
Het gebied in Breda waar preventief fouilleren plaatsvindt. © Gemeente Breda

Depla loopt al een tijdje rond met het idee om de politie preventief te laten fouilleren. Met name twee fatale steekpartijen hebben hem op dat spoor gezet: de aanval in november 2018 die de 23-jarige Paul Pluijmert uit Dordrecht fataal werd in de Adriaan van Bergenstraat en de steekpartij die de 28-jarige Bredanaar Berry van Gool het leven heeft gekost aan de Haven.

Daarna bleven er zich steekpartijen voordoen, met als laatste exces drie gewonde jongeren afgelopen zondag in het Westerpark. In dat deel van de stad wordt de maatregel overigens niet ingevoerd. Preventief fouilleren kan alleen maar worden ingevoerd als daar een goede reden voor wordt gegeven. Een daarvan is het aantal ‘incidenten’ dat plaats vindt in een gebied. Daarvan zijn er in Westerpark nog niet genoeg te melden.

Quote

Het blijft een inbreuk op de privacy.

Paul Depla, Burgemeester Breda

In de binnenstad is dat anders. Daar heeft de burgemeester intussen zo veel steekpartijen kunnen tellen, dat het formeel niet moeilijk is om preventief fouilleren in te voeren. ,,Maar het blijft een inbreuk op de privacy’’, zegt Depla. ,,Dus je moet er altijd goed over nadenken. Maar in de binnenstad is preventief fouilleren gerechtvaardigd vanwege het grote aantal incidenten van de afgelopen tijd.’’

De Bredase burgemeester volgt een lijn die ook in Tilburg is uitgezet. Zijn collega Theo Weterings heeft eerder deze week al het besluit genomen dat mensen een half jaar preventief gefouilleerd mogen worden rond het Wilhelminapark in die stad. Ook in Rotterdam wordt preventief gefouilleerd.

‘Veiligheidsrisicogebied’

Het is niet voor het eerst dat deze maatregel in Breda wordt ingevoerd. In 2011 heeft de toenmalige burgemeester Peter van der Velden de binnenstad ook al eens aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’.

Door preventief te fouilleren hoopt Depla ook een beeld te krijgen van het wapentuig waarmee mensen in Breda op stap gaan.

In samenwerking met indebuurt Breda