Volledig scherm
© Thinkstock

Hacken computers Avans: student wilde tentamens inzien

BREDA - Eerste vraag van de rechtbank Breda aan twee broers die worden verdacht van het plaatsen van ‘keyloggers’ in computers van Avans Hogeschool. Antwoord van beiden: ,,Ja. Dat klopt”. De voorzitter: ,,Dan zijn we snel klaar”. De officier van justitie: ,,Ik ben aangenaam verrast”.

Openbaar aanklager Yolanda van Setten eiste donderdag een werkstraf van 150 uur tegen de oudste verdachte (30). Zijn jongere broer (27) hoorde 120 uur werkstraf vorderen.

Keyloggers

De twee mannen worden ervan beschuldigd dat zij van eind februari tot medio april 2016 keyloggers hebben gebruikt om inloggegevens van docenten te achterhalen. 

Een keylogger is een programma of, zoals in deze zaak een soort USB-stick, waarmee toetsaanslagen en zelfs muisbewegingen van computergebruikers kunnen worden achterhaald. De keyloggers werden aangetroffen door een ICT- medewerker van Avans.

Wachtwoorden

De 30-jarige verdachte wordt er bovendien van beticht dat hij al eerder - in 2015 - bezig is geweest met het hacken van Hogeschool-accounts. Op zijn computer zijn wachtwoorden aangetroffen.

Achterstand

Donderdag tijdens de zitting verklaarde de jongen dat hij door een ongeval achterstand had opgelopen bij zijn studie. Hij werd depressief omdat zijn moeder hem bleef pushen om door te gaan met zijn opleiding. Hij wilde tentamens inzien om zijn herkansing te halen. Hij weerspreekt dat hij gegevens ook aan andere studenten heeft aangeboden. ,,Ik ben met alles helemaal niks opgeschoten”.

De 27-jarige jongen wilde alleen maar helpen omdat hij het ‘zielig’ vond voor zijn broer. Hij zat niet op Avans en heeft naar eigen zeggen ook niets met de gegevens gedaan. 

Uitspraak: 9 mei.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda