Volledig scherm
De Haagsemarkt in Princenhage Breda krijgt een facelift. Maart 2019 gaat de eerste schop in de grond. © Pix4Profs-Ron Magielse

Haagsemarkt krijgt een opknapbeurt: ‘Plein wordt groter en gezelliger’

BREDA - De Haagsemarkt in Princenhage gaat op de schop. Het plein moet dorpser worden, en meer ruimte bieden aan evenementen, zoals de kermis. Na carnaval moeten de eerste werkzaamheden beginnen.

De belangrijkste verandering is het ophogen van het middengedeelte. De bestrating van het trottoir wordt doorgetrokken tot en met de parkeerplaatsen, waardoor er een groot middenplein ontstaat. Autoverkeer mag daar nog steeds langsheen, maar moet nadrukkelijk rekening houden met voetgangers. ,,Zo ontstaat een betere inrichting voor iedereen”, zegt Marjan Verheij van Dorpsraad Princenhage.

Groter en gezelliger

De bewoners van Princenhage zijn nauw betrokken geweest bij de planvorming. Een initiatief van Princenhage Begroot, waarbij Bredanaars zelf mogen kiezen waar het geld bestemd voor hun wijk aan uitgegeven wordt. Verheij: ,,Bewoners vroegen zich af: kan het plein niet wat groter worden, zodat het gezelliger wordt?” 

Het aantal parkeerplaatsen neemt in de nieuwe inrichting iets af: van 24 naar 16. ,,Er vervallen inderdaad een aantal plaatsen. Maar er is nog genoeg plek bijvoorbeeld achter de Rabobank. En in de toekomst kunnen we hier rekening mee houden bij de inrichting van de Liesbosstraat en andere aanloopstraten.”

Volledig scherm
Artist impression van de vernieuwde Haagsemarkt. © Tom Hayes

Verlanglijstje voor Sinterklaas

Het liefst waren die aanpalende straten ook meteen aangepakt. Maar het budget van 200.000 euro was daarvoor niet toereikend genoeg. ,,We hebben nog een leuk verlanglijstje voor Sinterklaas", zegt Verheij, die daarop ook onder meer de Dreef en Esserdreef heeft staan.

De Haagsemarkt krijgt ook meer groen, zoals hagen bij de parkeerplaatsen en verrijdbare boombakken op het plein. De bloemenkraam schuift verder een stukje op.

De gemeente houdt een planning aan waarbij in de tweede week van maart, na carnaval, de werkzaamheden kunnen starten. De oplevering staat gepland voor medio mei 2019.

Ook andere pleinen in Breda staan voor een opknapbeurt. De gemeenteraad beslist binnenkort over het te besteden budget voor werkzaamheden aan de Markt in Prinsenbeek en het Nelson Mandelaplein in Tuinzigt. Voor dat eerste project is in totaal bijna 2 miljoen nodig, het Nelson Mandelaplein gaat voor 1,1 miljoen euro op de schop. De werkzaamheden moeten in het voorjaar van 2019 beginnen.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
6839 stemmen