Volledig scherm
Guido Weijers, masterclass geluk © rv

Guido Weijers wil weleens met de minister koffie drinken

BREDA - De Bredase cabaretier Guido Weijers uit Breda maakt zich zo'n zorgen over de aarde dat hij minister Wiebes  van Economische Zaken en Klimaat heeft uitgenodigd voor een kop koffie. Hij heeft hem in een open brief uitgenodigd.

In de brief vraagt hij zich af waarom een vette hamburger goedkoper is dan een gezonde salade. "De voordelige bijtelling voor elektrische auto's wordt afgeschaft, terwijl op vervuilende kerosine geen btw zit. En zo wordt bij uitzondering voorrang gegeven aan de zaken die euro's opleveren."

Lees hieronder de volledige brief van de cabaretier.

Nogal Wiebes

Beste minister Wiebes,

2018 is net begonnen. Nu iedereen me ‘het beste’ wenst voor het nieuwe jaar, stel ik mezelf de vraag: wat is het beste dat ik me kan wensen? Zo kom ik uit bij u!

Bitcoins of bomen?

Erg hoopvol ben ik vanwege uw benoeming tot minister van Economische Zaken en Klimaat. Minister van zowel bitcoins als bomen. Minister van zowel ‘geld stinkt niet’ als ‘frisse lucht’. Op het eerste gezicht lijkt dat een gespleten departement. Een groeiende economie zorgt voor een betere welvaart, maar helaas betaalt onze planeet daar een extreem dure prijs voor.

In deze wereld draait alles om dollars, euro’s en bitcoins. Bitcoins zijn natuurlijk maar virtueel geld. Maar geldt voor euro’s en dollars niet hetzelfde? Dat zijn ook maar briefjes met een getal erop gestempeld. Niet eens gedekt door goud. En aan goud hebben we ook ooit zelf een prijskaartje gehangen. Eigenlijk is het economische systeem dus één grote zelfbedachte illusie. De enige zekerheid die we hebben, is onze planeet. Die is realiteit. Daarom vraag ik me af, beste minister Wiebes: waarom houden we de illusie in stand, ten koste van de realiteit?

Gelukkig hebben we de aarde nog

Politici kunnen een samenleving niet maken, maar wel in de goede richting duwen. Heel simpel door te stimuleren wat ze wel willen en te ontmoedigen wat ze niet willen. Maar in de praktijk zie ik het tegenovergestelde. Een vette hamburger is goedkoper dan een gezonde salade. De btw op groente en fruit gaat omhoog. De voordelige bijtellingsregeling voor elektrische auto’s wordt afgeschaft, terwijl op vervuilende kerosine geen btw zit. En zo wordt bijna zonder uitzondering voorrang gegeven aan de zaken die euro’s opleveren.

Alles op de aarde is te vermarkten, behalve de aarde zelf. Als het economische systeem ooit klapt, dan hebben we gelukkig nog de aarde met al haar natuurlijke bronnen om van te leven. Dan groeien er nog bananen, stroomt er nog water en voorzien bomen ons van zuurstof. Maar als de aarde straks kaal en leeggeplukt is, dan gaan pinpasjes ons niet redden. Dan zijn niet goud of olie, maar lucht en bomen van onschatbare waarde. Waarom zijn we daar dan niet zuiniger op? Al is het maar uit economisch belang.

Tijd voor koffie?

Het verbaast me dat ik dit, als cabaretier, makkelijk kan verzinnen, maar ook zie dat er in Den Haag weinig gehandeld wordt. Ben ik nou zo gek? Of wordt het tijd dat we grappenmakers serieus gaan nemen en gaan lachen om de mensen in Den Haag?

Minister Wiebes, u kunt geschiedenis schrijven! U bevindt zich in de uitzonderlijke positie dat u als minister van Economische Zaken ook Klimaat in uw portefeuille heeft. En daar ligt een directe mogelijkheid om echt het verschil te maken voor een betere wereld. Niet voor uzelf, maar in het belang van uw kinderen en kleinkinderen. Niet voor nu, maar voor de toekomst.

Natuurlijk hoeft u het niet allemaal zelf te bedenken. Ik heb veel ideeën waarover ik graag met u zou willen sparren. Als minister van Klimaat hoeft u niet in conclaaf met de minister van Economische Zaken, want dat bent u zelf. Dat bespaart u een hoop tijd. Hierbij dan ook de uitnodiging om binnenkort eens een kop koffie te drinken. Graag hoor ik van u!

Met vriendelijk plezier,

Guido Weijers

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. In de rij voor een kaartje voor bloemencorso Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmoment in het echt zal zijn’
    PREMIUM

    In de rij voor een kaartje voor bloemencor­so Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmo­ment in het echt zal zijn’

    ZUNDERT - Grijs weer, met af en toe een druppel hemelwater. De Zundertse Industrieweg ademt per definitie al niet de romantiek die het Zundertse Corso wel in zich herbergt. Toch stonden zaterdagochtend tientallen mensen te wachten tot de voorverkoop van het evenement van start ging. Om 9 uur openden de deuren, maar de wachttijden bleven lang. Slechts de stralende glimlach van mensen die kaarten in the pocket hadden, hield de hoop op goede plekken levend.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8470 stemmen