Grote wielerronde wel vaker door West-Brabant

BREDA - Breda mag zich hoogstwaarschijnlijk gaan opmaken voor de komst van de Vuelta d'Espana. Als alle handtekeningen worden gezet mag de stad in 2020 als finishplaats fungeren. Het zou dan de eerste keer worden dat de Spaanse wielerronde West-Brabant aandoet. De Tour de France kwam daarentegen al vier keer op bezoek. Een overzicht:

In 1954 doet de Tour West-Brabant voor het eerst aan. In de etappe van Amsterdam naar Brasschaat (B), komt het peloton door Breda om zo rechtstreeks de oversteek te maken naar België.

Het duurt daarna bijna 19 jaar voordat het tourpeloton de regio weer doorkruist. In 1973 wordt Roosendaal aangedaan in de etappe van Rotterdam naar het Belgische Sint-Niklaas.

De West-Brabanders hoeven daarna niet zo lang te wachten op de volgende passage door de regio. In 1978 mag Sint-Willebrord zelfs finish- en startplek zijn van etappe 1A en 1B. In de etappe die finishte in Sint-Willebrord kwam Nederlander Jan Raas juichend over de streep. Nog op dezefde dag vertrok de karavaan weer richting Brussel.

De laatste keer dat de Tour door West-Brabant kwam was in 2010. De eerste etappe van Rotterdam naar Brussels tikte op de valreep nog Hoogerheide en Ossendrecht aan.

Ook de Vuelta deed in 2009 al Nederland aan, maar zonder passage door de regio. Lange tijd leek het er op dat Breda de ronde mocht ontvangen in 2015, maar die plannen werden in 2013 afgeschoten.

De andere grote wielerronde, de Giro d'Italia, kwam wel al drie keer door Nederland, maar niet door West-Brabant.

Volledig scherm
Zien we de rode leiderstrui in 2020 in Breda? © EPA

In samenwerking met indebuurt Breda