Drukte op de Grote Markt tijdens de optocht van 2019.
Volledig scherm
Drukte op de Grote Markt tijdens de optocht van 2019. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Grote Optocht van Ut Kielegat gaat door met aanpassingen: wagens eerst, dan de rest

BREDA – De grote optocht in het Kielegat gaat maandagmiddag wel door. Dat maakte de Stichting Kielegat bekend.

Daarvoor vond vanochtend een laatste overleg plaats op het Stadserf om de actuele weersverwachting voor carnavalsmaandag te bespreken. Zondagavond al was er overlegd waarna vanochtend de knoop werd doorgehakt.

De weersomstandigheden noopt de organisatie wel het motto van dit jaar ‘Droaj’ut is om’ ook op de optocht toe te passen.

De wagens, groot en klein, starten om 12.00 uur vanaf de kopse kant van de Haagdijk. Waarna ze via deze winkelstraat aankomen bij de Prinsenkade waar de officiële start om elf minuten voor één plaatsvindt. De negentien grote en vier kleine wagens gaan dit jaar uit veiligheidsoverwegingen - de weersvoorspellingen laten een toename van de wind zien tegen het eind van de middag - voorop in de stoet. 

Route

De loopgroepen, muziekgroepen, duo’s en individuele deelnemers vormen het tweede deel van de stoet. Na de Prinsenkade gaat de optocht over de Vismarktstraat en Reigerstraat richting de Grote Markt. De wordt verlaten via de Halstraat, richting Houtmarkt en de Ginnekenstraat. Langs het Van Coothplein draait de route weer terug naar de Keizerstraat om via de Oude Vest en de Vlaszak uit te komen in de Boschstraat.

Vorig jaar wonnen de bouwers van CV Zo Gek Nog Nie wonnen vorig jaar met één punt verschil van de mannen en vrouwen van CV De Narrekoppen. Bij de kleine wagens ging CC De Blauwe Kei er met de hoogste eer vandoor. 

Optochtbal

Om 15.30 uur opent het Chassé Theater de deuren voor het Optochtbal. Hier zal rond de klok van 19.00 uur bekend gemaakt worden wie de winnaars van dit jaar zullen zijn.Zondag gingen heel veel optochten, waaronder die in Boemeldonck (Prinsenbeek), niet door vanwege de harde rukwinden en overvloed aan regen. 

In samenwerking met indebuurt Breda