Volledig scherm

Grote oncologie-campus in Breda straks goed voor 2.500 banen

BREDA - Rond het Amphia-ziekenhuis in Breda komt een oncologie-campus die volgens de initiatiefnemers de komende jaren zeker 2.500 banen oplevert. BRON (Brabant Oncology) Campus richt zich op de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes, producten en voorlichting voor kankerpatiënten.

"Dit is uniek in Nederland. Het wordt echt een campus van nationaal belang," zegt bestuurder Gerard Tijmes van de stichting BRON Campus.

De stichting wordt financieel ondersteund door grote bedrijven als Siemens, Renishaw, Canon en Toshiba. Ook de farmaconcerns Jansen en Amgen, die beide een grote vestiging in Breda hebben, willen bij de campus aanhaken. Verder wordt er nauw samengewerkt met Amphia en het Verbeeten Instituut.

Tijmes is zelf dertien jaar directeur geweest van het Verbeeten Instituut in Tilburg, een gerenommeerd centrum voor behandelingen voor kankerpatiënten.

Amphia

Volledig scherm
Gerard Tijmes © Paul Verlinden

Eerdere plannen voor een oncologie-campus in Tilburg liepen vast. Dat het in Breda wel gaat lukken, heeft meerdere redenen, zegt Wiebe Cnossen, de programmadirecteur van BRON: "Amphia is een groot algemeen ziekenhuis met oncologie als een van de zwaartepunten. Breda kent belangrijke hi-tech en farmaceutische bedrijven. Avans en NHTV hebben opleidingen waar we samen mee kunnen werken. En we hebben steun van de gemeente."

BRON houdt zich niet bezig met fundamenteel onderzoek (dat gebeurt bij universiteiten) en met de feitelijke behandeling van patiënten (dat doen de ziekenhuizen).

 "Er wordt heel veel onderzoek gedaan maar dat wordt vaak niet vertaald in producten en behandelmethodes voor patiënten. Wij gaan die ruimte opvullen door gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar te brengen," aldus Tijmes.

3D-printen

De scoop van de projecten is breed: van tumorbehandeling met nanodeeltjes, tot toedienen van medicatie aan patiënten op basis van DNA-onderzoek en 3D-printen van tumormodellen of implantaten. Ook is er veel aandacht voor voorlichting aan patiënten, zowel over de behandeling als over de rol van bijvoorbeeld goede voeding. Daartoe wil BRON de creatieve bedrijven in Breda inschakelen.

Molengracht

Het huidige Amphia-gebouw aan de Molengracht moet het kloppend hart van de oncologie-campus worden, als het aan de initiatiefnemers ligt. Dat gebouw komt eind 2019 grotendeels leeg te staan als Amphia de nieuwbouw betrekt op het voormalige parkeerterrein.

"Maar zolang willen we niet wachten. Na de zomer starten de eerste projecten al," aldus Tijmes. Dat gebeurt voorlopig op verschillende locaties in Breda, onder meer op de Triple-O-Campus achter de brandweerkazerne en waarschijnlijk ergens in de buurt van Amphia.

In de eerste fase, tot 2020, is een beperkte groei voorzien. Maar uiteindelijk zullen in de BRON Campus vele tientallen organisaties actief zijn, zegt Tijmes. In de prognoses wordt er van uitgaan dat het aantal banen in de tweede fase (tot 2025) op zeker 2.500 uit zal komen.

'Blij met initiatief'

Olof Suttorp, bestuursvoorzitter van Amphia, is 'erg blij' met het initiatief. "Wij zijn er al een tijd bij betrokken en gaan ook met BRON samenwerken. Onze medisch specialisten kunnen hun kennis en ideeën inbrengen. Daar kunnen dan weer praktische toepassingen voor patiënten uitkomen."

Ook de gemeente Breda is betrokken bij de campus, bevestigt een woordvoerder. "Wij juichen dit toe en denken en werken mee waar nodig en mogelijk."

  1. Warmtenet in Breda breidt uit en gaat Tramsingel onderdoor: ‘Behoorlijke ingreep’
    PREMIUM

    Warmtenet in Breda breidt uit en gaat Tramsingel onderdoor: ‘Behoorlij­ke ingreep’

    BREDA - Voor wie zich afvraagt waar die enorme zwarte buizen voor nodig zijn op de Lunetstraat: het warmtenet van Breda breidt uit. Zitten er nu zo’n 20.000 woningen op wat in de volksmond wel stadsverwarming heet, daar komen binnen nu en pakweg vijf tot tien jaar 5.000 huizen en ook bedrijven bij. Er wordt vijf kilometer aan extra hoofdleiding gelegd, om de ‘warmtering’ te sluiten.

In samenwerking met indebuurt Breda