Grote man achter klein Bredaas theater Muzipo overleden

BREDA - Een man met een creatieve geest en een ongebreidelde fantasie. Laurens van Vugt (57), de grote kinderdirecteur van zijn eigen poppentheater Muzipo. Plaats waar generaties kinderen uit Breda en omgeving voor het eerst kennis maakten met de wondere wereld van het theater. 

Het theater zat Van Vugt, die vorige week overleed, in het bloed. Het spel was altijd in zijn leven. Kinderen, zo vond hij, moesten de kans krijgen om op zo jong mogelijke leeftijd kennis te maken met het theater. Wie creatief wordt opgevoed, profiteert daar een leven lang van.

Zijn natuurlijke omgang met kinderen maakte een bezoek aan Muzipo voor de allerkleinsten een onvergetelijke ervaring. Wie door de immense deur over de drempel het theater binnenstapte, belandde meteen in een feest. Met kinderen die zelf kaartjes stempelden en controleerden, en die, als ze jarig waren, een regen van confetti over zich heen kregen.

Van Vugt spande zich, samen met zijn vrouw, tot het uiterste in voor Muzipo. Zocht en vond aansluiting bij talloze Bredase culturele partners. Vocht jarenlang met tomeloze energie voor overheidserkenning. En met succes. Muzipo drong door tot de culturele basisinfrastructuur van Breda en wordt inmiddels ook landelijk gesteund.

Het enthousiasme van Van Vugt werkte aanstekelijk. Maakte dat talloze Bredanaars voor een voorstelling als De Reus van Breda samen een sjaal breidden van ruim 800 meter lengte. Dat de gemeente akkoord ging met die vreemde toren die aan het theater aan de Grazendonkstraat werd gebouwd.

Van Vugt was zo’n zeldzame man die zijn opmerkelijke ideeën wist uit te voeren. Muzipo, dat tot mei dicht blijft, zal hem enorm gaan missen.

Donderdag om 13 uur is er een afscheidsdienst in de Sacramentskerk in Breda.

Volledig scherm
Laurens van Vugt, de man achter poppentheater Muzipo © Nynke de Jong

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (79%)
  • Nee (21%)
5300 stemmen