Grote man achter klein Bredaas theater Muzipo overleden

BREDA - Een man met een creatieve geest en een ongebreidelde fantasie. Laurens van Vugt (57), de grote kinderdirecteur van zijn eigen poppentheater Muzipo. Plaats waar generaties kinderen uit Breda en omgeving voor het eerst kennis maakten met de wondere wereld van het theater. 

Het theater zat Van Vugt, die vorige week overleed, in het bloed. Het spel was altijd in zijn leven. Kinderen, zo vond hij, moesten de kans krijgen om op zo jong mogelijke leeftijd kennis te maken met het theater. Wie creatief wordt opgevoed, profiteert daar een leven lang van.

Zijn natuurlijke omgang met kinderen maakte een bezoek aan Muzipo voor de allerkleinsten een onvergetelijke ervaring. Wie door de immense deur over de drempel het theater binnenstapte, belandde meteen in een feest. Met kinderen die zelf kaartjes stempelden en controleerden, en die, als ze jarig waren, een regen van confetti over zich heen kregen.

Van Vugt spande zich, samen met zijn vrouw, tot het uiterste in voor Muzipo. Zocht en vond aansluiting bij talloze Bredase culturele partners. Vocht jarenlang met tomeloze energie voor overheidserkenning. En met succes. Muzipo drong door tot de culturele basisinfrastructuur van Breda en wordt inmiddels ook landelijk gesteund.

Het enthousiasme van Van Vugt werkte aanstekelijk. Maakte dat talloze Bredanaars voor een voorstelling als De Reus van Breda samen een sjaal breidden van ruim 800 meter lengte. Dat de gemeente akkoord ging met die vreemde toren die aan het theater aan de Grazendonkstraat werd gebouwd.

Van Vugt was zo’n zeldzame man die zijn opmerkelijke ideeën wist uit te voeren. Muzipo, dat tot mei dicht blijft, zal hem enorm gaan missen.

Donderdag om 13 uur is er een afscheidsdienst in de Sacramentskerk in Breda.

Volledig scherm
Laurens van Vugt, de man achter poppentheater Muzipo © Nynke de Jong
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  Wandelen Aa of Weerijs: routes langs onderschat gebied

  ZUNDERT - De Aa of Weerijs kronkelt liefdevol Breda uit en gaat onder de A16 door langs Effen. Daar loopt hij nagenoeg synchroon aan de N263 langs Rijsbergen, richting Zundert om vervolgens het land te verlaten. Aggie van Dongen uit Zundert wandelt graag, maar ontdekte dat er helemaal geen wandelroutes zijn in het gebied. Zij presenteert nu het mapje Wandelen Aa of Weerijs; negen routes door het gebied, allen met een afstand van ongeveer twaalf kilometer.
 2. Verlanglijstjes Sinterklaas van kinderen staan vol door Youtubereclames: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’
  VIDEO

  Verlang­lijst­jes Sinter­klaas van kinderen staan vol door Youtubere­cla­mes: ‘Slijm gaat als warme broodjes over de toonbank’

  BERGEN OP ZOOM/BREDA - Waar de jeugd vroeger voor de feestdagen nog met smart uitkeek naar de dikke catalogussen van speelgoedwinkels en hun keuzes baseerden op de tv-reclames die ze langs zagen komen, lijkt Youtube nu de grootste bron van inspiratie. De absolute trend van dit jaar: slijm. Kant-en-klaar, of een pakketje om het zelf te maken. Bij speelgoedwinkels vliegen ze als Sinterklaascadeaus als warme broodjes over de toonbank.

In samenwerking met indebuurt Breda