Grote hersteloperatie balkons in
Breda in zicht: vergunning verleend

BREDA - Woningcorporatie WonenBreburg heeft de bouwvergunning voor de omvangrijke hersteloperatie van ruim 300 balkons in wijk Brabantpark in Breda binnen. De corporatie verwacht begin maart meer te weten over het herstel en de aannemer die klus gaat uitvoeren.

De corporatie schrijft de bewoners: ,,In november 2017 hebben wij u geïnformeerd over hoe wij de veiligheid van de balkons weer gaan garanderen. Dat doen wij door middel van het plaatsen van een definitieve stalen constructie. Hiervoor hebben wij bij de gemeente een bouwvergunning aangevraagd, deze vergunning is verleend. Dat betekent dat we verder kunnen.'' De corporatie vervolgt: ,,WonenBreburg is bezig met het bespreken van de offertes, zodat we de aannemer definitief kunnen selecteren. In de volgende nieuwsbrief, die uiterlijk begin maart verschijnt, informeren wij u verder.'' 

160 flats, 320 balkons

De corporatie denkt voor wat betreft de 160 flats met in totaal 320 balkons in de Agaatstraat, Jadestraat, Turkooishof, Smaragdstraat, Mgr. Leijtenstraat en Beverweg aan een stalen, gepoedercoate constructie die van buiten tegen de balkons wordt gezet. De twaalf balkons in een flat aan de Marconistraat in wijk Liniekwartier krijgen een 'vogelnestconstructie'; er worden gaten geboord om stalen staven (wapening) in de gevel en de balkons aan te brengen.

Forse investering

Het gaat al met al om een forse investering die in de tonnen loopt. Het geld komt uit de begroting, er zal geen sprake zijn van een huursverhoging, verklaarde de corporatie eerder. Het euvel aan de balkons kwam in maart 2017 aan het licht. De balkons bleken bij steekproef onveilig. Bewoners mochten de balkons niet meer betreden tot ze gestut waren met stalen stempels. WonenBreburg (26.000 woningen in Breda en Tilburg) controleerde alle flats uit de 'riskante bouwjaren'. Bewoners zeiden eerder moeite te hebben met het uitblijven van herstel. De corporatie zei daarop vooral 'zorgvuldigheid' te betrachten.

Volledig scherm
Gestutte balkons in wijk Brabantpark in Breda, in maart wordt meer bekend over herstel. © Palko Peeters
Volledig scherm
Sinds maart 2017 worden de balkons met stempels ondersteund. © Palko Peeters
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda