Coronabelijning in de binnenstad van Breda.
Volledig scherm
Coronabelijning in de binnenstad van Breda. © Pix4Profs/René Schotanus

GroenLinks Breda: ‘Geef voetganger en fietser voorrang in tijden van corona’

BREDA - Fietsers en voetgangers moeten tijdens de coronacrisis vaker voorrang krijgen in het Bredase stadsverkeer. Zo wordt de druk op het openbaar vervoer in ieder geval kleiner. Met dat voorstel stapt de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad naar burgemeester en wethouders.

,,Het ziet er naar uit dat we onze samenleving geschikt moeten maken voor een anderhalve meter samenleving’’, constateren raadsleden Peter Bakker en Thom Dijkstra. Dat betekent volgens hen dat er ‘zorgvuldig’ moet worden omgegaan met de openbare ruimte. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer of speciale looproutes worden ingevoerd in delen van het voetgangersdomein.

Slimme looproutes

Ze wijzen als voorbeeld van hoe dat kan naar Zutphen. Daar geven harten op de grond aan waar bezoekers kunnen lopen, zodat er ‘slimme looproutes’ ontstaan. Verder wil GroenLinks dat het college uitzoekt of er knelpunten zijn waar fietsers en voetgangers te dicht bij elkaar komen. Om het langzame verkeer sneller te laten doorstromen is het ook belangrijk dat de verkeerslichten anders worden afgesteld, zodat voetgangers en fietsers sneller kunnen oversteken. Ook moet er extra buitenruimte komen voor winkeliers, sportverenigingen en fitnessclubs.

  1. Pool met mes staat toevallig tegenover beveiligster in opleiding bij tankstation (31) Breda: ‘Ik nam hem niet serieus’
    PREMIUM

    Pool met mes staat toevallig tegenover beveilig­ster in opleiding bij tankstati­on (31) Breda: ‘Ik nam hem niet serieus’

    BREDA - ,,This is a robbery!” De Pool die in het Engels naar de tankstationmedewerkster (31) riep al het geld uit de kassa te geven, werd niet heel erg serieus genomen dinsdagmiddag. ,,Ondanks dat hij met een groot mes zwaaide, verkocht ik hem gewoon ‘nee’”, vertelt de medewerkster die tijdens de overval alleen in het tankstation De Haan aan de Kruisweide in Breda stond.

In samenwerking met indebuurt Breda