Volledig scherm
De stadstuin van Lilianne van Genk uit Etten-Leur is een van de genomineerde tuinen voor de BN DeStem TuinAwards van dit jaar. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Groene Tuinen Festival: feest voor het hele gezin

Benieuwd naar de mogelijkheden om subsidie te krijgen voor groene daken en gevels? Plannen om je tuin verder te vergroenen, maar nog geen idee hoe? En benieuwd naar de winnaars van de BN DeStem TuinAwards 2018? Kom dan zondag 16 september naar het Groene Tuinen Festival in Breda.

Het terrein van MEC Wolfslaar aan de Wolfslaardreef staat deze zondag van 12.00 t0t 16.00 uur volledig in het teken van vergroening. Afgelopen zomer is met het verbreken van het warmterecord nog maar eens de nut en noodzaak van 'groene tuinen' bewezen. Bomen, planten en struiken bieden schaduw en vangen de warmte op die door kale stenen enkel weerkaatst.

Volledig scherm
© Foto Jan Stads / Pix4Profs

Daarnaast geven de voorspellingen aan dat in de toekomst vaker perioden zullen volgen waarbij weken van droogte worden afgewisseld met hevige waterval. Ook dan kan verstening tot problemen leiden. Regenwater heeft ruimte nodig om de grond in te kunnen trekken.

Het Groene Tuinen Festival, een initiatief van Natuur en Milieuvereniging Markkant Breda, is een evenement voor het hele gezin. Groot en klein worden uitgedaagd een eigen (thema)tuin te ontwerpen. Verder is er volop informatie te krijgen over het op natuurlijke wijze lokken van vogels en insecten, er kunnen plantenstekjes worden geruild en er valt van alles te leren over het opvangen van regenwater in je tuin. Ook kinderboerderij Wolfslaar is open.

Om 14.00 uur is de uitreiking van de BN DeStem TuinAwards. De Bredase wethouder Paul de Beer reikt de prijs uit voor mooiste stadstuin en de award voor de mooiste landschapstuin wordt overhandigd door Hans Peter Verroen, bestuurslid van Waterschap Brabantse Delta.

Stemmen voor de BN DeStem TuinAwards kan nog tot en met vrijdagavond 7 september. Dit kan online via bndestem.nl/tuinawards Beide categorieën tellen vier genomineerden, die allen de afgelopen weken in BN DeStem zijn belicht. Op onze website staan video's en foto's van de genomineerde tuinen om uw geheugen op te frissen. De publieksstemmen worden meegenomen in de einduitslag van de vakjury.

In samenwerking met indebuurt Breda