Groen licht voor aanpak zuidelijke rondweg Breda

BREDA - De zuidelijke rondweg in Breda wordt op de koppen van de tunnelbak, bij de Fatimastraat en de Baronielaan, aangepakt voor een betere doorstroming. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond na een regen van moties in meerderheid besloten. Alleen op de kruising Baronielaan worden de maatregelen iets beperkt.

Wethouder Boaz Adank (VVD) kan na een serie van stevige debatten in de afgelopen weken toch aan de slag. Ergens in 2019 moeten de verbeteringen op de rondweg (drie miljoen euro) worden uitgevoerd. Een motie van CDA, GroenLinks en BOB om te wachten met maatregelen en eerst goed onderzoek te doen naar alternatieven en ondertunneling haalde het niet. Een motie van coalitiepartij D66, mede ingediend door Volkspartij, lijst Elbertse/Groeneweg en Trots/OPA, kreeg steun van acht van de elf partijen. 

Niets doen geen optie

Volledig scherm
Zuidelijke rondweg ter hoogte van Baronielaan in Breda. © Palko Peeters

Niets doen nu is geen optie volgens deze partijen. Combineer maatregelen nu met extra onderzoek naar duurzame oplossingen, zoals ondertunneling. Daarmee werd het verzet van CDA en GroenLinks gebroken. Deze D66-variant van indiener Tim van het Hof betekent aanpassingen op de koppen van de tunnelbak, alleen bij de Baronielaan in afgeslankte vorm. 

Daar wordt alleen de uitstroom richting A16 uit de tunnelbak tweebaans gemaakt. Een motie van de VVD, met andere partijen, om de leefbaarheid aan de zuidelijke rondweg te onderzoeken kreeg unaniem steun. En ook een motie van de SP, met mede-indieners, om geluidsschermen nader te bekijken werd unaniem aangenomen. 

Onderzoek

Wethouder Adank zei toe de komende maanden onderzoek te gaan doen naar alternatieven, parallel aan de maatregelen die naar verwachting voor de komende vijf tot tien jaar soelaas bieden. Het ging er bij Caspar Rutten (CDA) en Merijn Scheifes (GroenLinks) niet in. 

Beiden vrezen dat de voorgenomen maatregelen de verkeerssituatie bij de twee keer eenbaans tunnelbak ('een flessenhals') verder zullen verslechteren, met meer geluid en luchtvervuiling tot gevolg. Bewoner Lawrence van Woensel zei desgevraagd na het raadsdebat uitermate teleurgesteld te zijn in het besluit. 

Bewoners roepen al langer om onderzoek naar alternatieven, zoals ondertunneling. Ze vrezen dat de files bij de tunnelbak alleen maar langer worden. Van Woensel: ,,Dit is een lapmiddel, onbegrijpelijk.'' Of de bewoners naar de rechter stappen: ,,We gaan in ieder geval nu met elkaar in overleg, hoe we verder gaan.'' 

Volledig scherm
Zuidelijke rondweg. Foto René Schotanus/Pix4Profs © Foto René Schotanus/Pix4Profs
Volledig scherm
Zuidelijke rondweg ter hoogte van het Fatimaplein. © Palko Peeters
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda