Volledig scherm
De speelsters van het Nederlands vrouwenelftal op het podium na het winnen van de finale tussen Nederland en Denemarken van het EK vrouwenvoetbal in het FC Twente Stadion. © ANP

Groei meisjes- en vrouwenvoetbal, het "Lieke en Vief-effect?"

BAVEL - De voetbalsters van het Nederlands elftal hebben een topprestatie geleverd, daarover bestaat geen enkele twijfel. De aandacht is de afgelopen weken groter dan ooit geweest. 

Gedurende het toernooi kwamen steeds meer supporters met Martens of Miedema achterop hun shirtje naar het stadion in plaats van Robben of Sneijder. Meisjes hebben nieuwe idolen.

Groei

Voetbal voor vrouwen groeide de afgelopen jaren in aantal al hard. De KNVB heeft de cijfers voor het seizoen 2016/2017 nog niet paraat maar de afgelopen seizoenen is het aantal meisjes en vrouwen dat lid is van de voetbalbond steeds toegenomen. Het aantal vrouwelijke leden (zowel junior als senior) was in 2015/2016 met ruim 4% gestegen ten opzichte van het seizoen 2014/2015. In de regio neemt het aantal meisjes en vrouwen dat voetbalt ook al jaren toe, al profiteren niet alle clubs daarvan. 

"De concurrentie binnen de gemeente wordt groter omdat meer verenigingen plaats hebben voor meisjes en vrouwen", vertelt Patrick Boots namens BSC uit Roosendaal. Dat merkt ook Wim Scherpenisse van Smerdiek op: "Voorheen kwamen speelsters uit heel de regio naar Smerdiek maar tegenwoordig kunnen meisjes en vrouwen bij vrijwel iedere vereniging terecht."

Historie

Andere verenigingen zien de groei alsmaar doorzetten. Bavel kent een rijke historie als het om vrouwenvoetbal gaat en verwelkomt ieder jaar weer meer meisjes en vrouwen. "De afgelopen jaren zijn we steeds gegroeid", vertelt Bavel-trainer Rens Bogers. "Vooral bij de jeugd tussen de 7 en 12 jaar gaat het hard."

Ook DSE heeft al jaren een vrouwenafdeling, voorzitter Corné Lauwen herkent de ontwikkelingen: "Bij onze vereniging is er een lichte stijging te zien maar ook verenigingen om ons heen hebben steeds vaker een vrouwenteam."
Baronie heeft de laatste jaren een vlucht genomen wat betreft het aantal vrouwen. "Bij mannelijke leden zijn de ledentallen vrij contant, de verdeling heeft plaatsgevonden. Onder vrouwelijke leden is nog veel groei mogelijk", vertelt voorzitter Ruud Wiekema.

Voorsprong

OVV'67 en Schijf hebben een grote vrouwenafdeling gezien de grootte van het dorp en de vereniging maar verwachten niet heel veel meer te groeien. "Het is al groot bij ons dus om nog meer groei te realiseren zal lastig zijn", aldus Jan van Akkeren namens Schijf. "Meisjes weten de weg naar OVV te vinden, we hebben de afgelopen jaren een flinke voorsprong opgebouwd maar ik heb nog geen nieuwe aanmeldingen binnen", vertelt Tim Hell namens OVV'67.

Naast de groei die de clubs de afgelopen jaren doorgemaakt hebben wordt ook voor de komende jaren een groei verwacht. Topprestaties van sporters zorgen voor een enorme populariteitsgroei door de aandacht die de sport krijgt en de idolen die tegelijkertijd geboren worden. Is het "Ard en Keessie-effect" (vernoemd naar de schaatsers Ard Schenk en Kees Verkerk) ook van toepassing op (vrouwen)voetbal? Wiekema verwacht niets anders: "Dankzij het Nederlands elftal zal de groei waarschijnlijk nog groter worden. Nu is het vakantie, de meisjes denken na en als straks het nieuwe schooljaar begint zullen de aanmeldingen binnenkomen."

Iedereen verwacht een stijging met dank aan Oranje. "Amateurclubs plukken ook de vruchten van deze prachtige prestatie", besluit Scherpenisse.

In samenwerking met indebuurt Breda