Grenzen aan aantal grote luidruchtige evenementen in Breda

BREDA - Er wordt een grens gesteld aan het aantal dagen waarop evenementen kunnen worden gehouden in de Bredase binnenstad.  De gemeente gaat daarbij uit van de situatie zoals die de afgelopen jaren gold. 

Volledig scherm
Breda Live 2016. © Foto: Ramon Mangold

"Het wordt niet minder, maar we hebben nu wel een maximum bepaald. Tot nu toe kon op het Chasséveld bij wijze van spreken 365 dagen per jaar een evenement worden gehouden," aldus wethouder Boaz Adank. Hij zei dat donderdag bij de presentatie van de conceptnota over het nieuwe evenementenbeleid in Breda. 

De nota gaat met name over 'luidruchtige' evenementen, variërend van carnaval en activiteiten op Koningsdag, tot het HBO-introfeest en muziekfestivals op het Chasséveld.

Maximaal aantal dagen
In de binnenstad is per locatie waar 'luidruchtige' evenementen plaatsvinden een maximaal aantal dagen vastgesteld. Het gaat om Grote Markt/inclusief Kerkplein (maximaal 18 dagen), Havermarkt (9), Haven (21), Kasteelplein (8), Valkenberg (14) en Chasséveld (8). Daarnaast is ruimte voor drie meerdaagse kermissen (voorjaar, najaar en tijdens Winterland). 

Geluid
Behalve een maximum aan het aantal dagen, is er ook een duidelijke grens gesteld aan het geluid (decibellen, bastonen) dat geproduceerd mag worden. 

De gemeente gaat volgens Adank veel meer controleren of afspraken die gemaakt zijn met organisatoren ook worden nagekomen: "Als een organisatie een telefoonnummer heeft waar burgers naar kunnen bellen, moet dat ook bereikbaar zijn. Dat toetsen wij tijdens het evenement. Als er piepende heftrucks actief zijn op momenten dat dat niet is afgesproken, gaan we daar op handhaven."

Kalender
De gemeente gaat werken met een reserveringskalender. Organisatoren kunnen vóór 1 oktober een reservering doen voor een evenement in het daaropvolgende jaar. In december stelt het college de kalender dan vast. Er kunnen daarna nog wel aanvragen worden gedaan, maar alleen als er nog ruimte op de kalender is. 

Om te stimuleren dat tijdig een evenement wordt aangevraagd, hoeven organisaties die vóór oktober een reservering doen geen precariorechten (huur openbare ruimte) te betalen. "Dat kan voor grotere evenementen oplopen tot enkele duizenden euro's," aldus Adank. 

Volledig scherm
Winterland Breda. © ron magielse / pix4profs

Bij de bovengenoemde dagen kan het zijn dat één evenement een groot aantal dagen inneemt. Het Breda Jazzfestival duurt bijvoorbeeld vier dagen en wordt op drie buitenlocaties (Markt, Haven, Havermarkt) gehouden. Het telt daarmee voor twaalf 'dagen'. 

Ook aan luidruchtige (buiten)evenementen buiten het centrum is een maximum gesteld: Voor Breepark zijn dat er twaalf, voor natuurgebieden zoals de Galderse Meren en de Asterdplas zijn dat er maximaal twee. 

Verder kan parkeerterrein P5 bij het NAC-stadion maximaal vijf dagen per jaar worden ingezet voor grootschalige evenementen waarvoor geen plaats meer is bij Breepark of op het Chasséveld. 

In samenwerking met indebuurt Breda