Volledig scherm
© Perry Roovers

Grad D. uit Breda vrijgesproken van richten wapen op politie

BREDA - Grad D. uit Breda is donderdag vrijgesproken voor het richten van vuurwapens op de politie. Hij werd wel veroordeeld voor wapenbezit: zes maanden celstraf waarvan drie voorwaardelijk. De onvoorwaardelijke celstraf heeft hij al uitgezeten tijdens zijn voorarrest. D. hoeft dus niet meer de cel in.

De politie deed in april een inval in de woning van D. Hij werd geraakt door kogels van de politie. Op het moment dat de agenten de woning betraden richtte Grad D. met twee wapens in de hand op de politie, zo stelde de Rijksrecherche in het onderzoek.

De rechtbank in Breda gelooft dat D. dacht dat hij werd overvallen door criminelen, omdat hij niet kon zien dat het om een arrestatieteam ging. Hij kon niet weten dat het om een arrestatieteam ging, zei de rechter donderdag.

D. heeft verklaard dat hij de twee wapens had aangeschaft nadat hij zelf door onbekenden was bedreigd. Er was op hem en zijn auto geschoten. De Rijksrecherche deed ook onderzoek naar het incident. Die kwam tot de conclusie dat de agenten terecht schoten op D. Die zijn daarom niet strafrechtelijk vervolgd.

De rechtbank stelde dat het arrestatieteam weliswaar een logo van de politie op de borst had staan, maar dat D. dat door de schilden niet kon zien. Omdat het daarnaast razendsnel ging en hij ook geen ervaring met politie heeft, kon hij niet weten dat het een arrestatieteam betrof. Er is sprake van putatief noodweer, zelfverdediging tegen een ingebeelde dreiging. D. was zichtbaar opgelucht. ,,Hier kan ik het mee afsluiten. Nu kan ik door met mijn leven.’’

De officier van justitie had 15 maanden cel geëist.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Breda