Buurtschap Vuchtschoot, ten zuidwesten van Breda.
Volledig scherm
Buurtschap Vuchtschoot, ten zuidwesten van Breda. © Johan van Gurp/Stadsarchief Breda

Gouden Cirkel neemt Bredase buurtschappen onder de loep

BREDA - Stadssociëteit en cultuurhoeder de Gouden Cirkel houdt maandag 2 maart een informatieve bijeenkomst over buurtschappen in Breda. Geïnteresseerden zijn vanaf 20.00 uur welkom in theaterdinersalon De Avenue aan de Waterstraat. De entree is gratis.

Breda telt, samen met het buitengebied, van oorsprong meer dan zestig buurtschappen. Sommige zijn uitgegroeid tot wijken of dorpen, maar blijven vaak nog wel als zodanig herkenbaar, andere functioneren nog zoals lang geleden.

Erfgoed

Wat zijn buurtschappen precies, wanneer zijn ze ontstaan, wat betekenen ze nu nog? Vier sprekers gaan daar nader op in. Hans de Kievith werkt bij de Gemeente Breda, Team Erfgoed. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de digitale kant van het beheer van Erfgoed en in het bijzonder de archeologie. Hij legt uit waar we in en rond Breda buurtschappen vinden en vertelt in het kort over hun geschiedenis.

Bewoners

Na de pauze komen bewoners uit drie buurtschappen aan het woord, die vertellen hoe het is te wonen en te werken in hun buurtschap. Dat zijn respectievelijk Kees Sol (Geesbroek), Bart Lauwen (De Rith) en Sjanne Vrins (Bieberg).

In samenwerking met indebuurt Breda