Volledig scherm
20180906 - Breda - Protest-spandoek in de Bieberglaan tegen het aanleggen van een vierbaansweg ten koste van deze straat. FOTO: RAMON MANGOLD/ PIX4PROFS © Foto: Ramon Mangold

Gooit Bredase Bieberglaan de kont weer tegen de krib vanwege vierbaansweg?

Hij hangt weer in de Bieberglaan, het spandoek: 'Waar een wil is, komt geen weg!' Een stille getuige van het verzet dat veertig jaar heeft plaatsgevonden tegen de plannen voor de aanleg van een vierbaansweg, die dwars door dit Bredase woonbuurtje zou komen te liggen.

Niet alleen het spandoek is terug van weggeweest. Achter de ramen van de woningen hangen posters: 'Bieberglaan weg? Nee!'. ,,Er zijn mensen die verontrust reageren: jullie hoeven toch niet wéér actie te voeren, hè? Die denken dat er serieus iets aan de hand is'', zegt Ton Kroes, een van de bewoners van de Bieberglaan.

Rust aan de rand

Hij kan ze gerust stellen: er is niks aan de hand, de buurt wordt niet bedreigd door wegenbouwers of andere mensen met grootse plannen die de rust aan de rand van het Markdal komen verstoren.

Het spandoek en de posters zijn een bijdrage aan de Open Monumentendag die zondag 9 september plaatsvindt. De bewoners hebben dit moment gekozen, omdat het veertig jaar geleden is dat de Bieberglaan op het punt stond om van de aardbodem te verdwijnen.

Volledig scherm
De Bieberglaan voert weer 'actie' tegen de komst van een vierbaansweg. © Foto: Ramon Mangold

Aftandse arbeidershuisjes

Eind jaren zeventig nam de verkeersdruk in Ulvenhout fors toe. Om de overlast te verminderen moest er een rondweg door het Markdal komen. Het werd voor lief genomen dat dit ook ten kostte zou gaan aan dat zijstraatje van de Ulvenhoutselaan, waar hooguit nog wat aftandse arbeidershuisjes in de weg stonden.

Maar niet iedereen legde zich neer bij die plannen. Een van hen was Ton Kroes. Hij kraakte een van de huisjes en organiseerde het verzet. Met succes. De rondweg werd afgeblazen. Eind jaren negentig kwam de dreiging nog heel even terug. De toenmalige voorzitter van de Dorpsraad Ginneken, Wim Siegmund, kwam alsnog met het voorstel voor een rondweg door het Markdal én de Bieberglaan. ,,Een belachelijk idee'', herinnert Kroes zich.

Zondag zijn er tussen 12.00 en 17.00u diverse activiteiten in de Bieberglaan. In de kapel van de begraafplaats is een tentoonstelling te zien van de strijd van de straat.

  1. Als wel ergens de burgemeester persoon van het jaar is, dan is het in Oosterhout
    PREMIUM
    Column

    Als wel ergens de burgemees­ter persoon van het jaar is, dan is het in Oosterhout

    Als wel ergens de burgemeester ‘persoon van het jaar‘ is, dan is het in Oosterhout. Marcel Fränzel ontpopte zich daar in zijn tien maanden als waarnemend burgemeester tot kameraad van alle inwoners. Iemand die uit oprechte belangstelling een praatje met je maakt in het zwembad of tijdens carnaval. Dat altijd vriendelijke maatje hadden de mensen wel nodig. Want de stad trok begin dit jaar vooral negatieve aandacht, nadat bleek dat Stefan Huisman als burgemeester handtastelijk was richting vrouwen en bacootjes als koffie dronk. Uiteraard moest Huisman het veld ruimen.

In samenwerking met indebuurt Breda