Volledig scherm
De tekening van Jan Ingenhousz, de 'uitvinder' van de fotsynthese op de startpagina van Google. © Google

Google eert bekendste onbekende Bredanaar

BREDA - In Breda heeft ie een plein, Jan Ingenhousz, de ontdekker van de fotosynthese. Verder is de man niet zo verschrikkelijk bekend in zijn geboorteplaats. Het is dat stadssociëteit De Gouden Cirkel eind vorige maand nog een bijeenkomst heeft belegd die helemaal in het teken staat van deze misschien wel beroemdste en tegelijkertijd onbekendste inwoner van Breda. 

Bij Google hebben ze de man die als eerste de fotosynthese beschreef hoger zitten. Wie de zoekmachine vandaag opstart ziet dan een tekening die het principe van het belangrijkste biochemische proces op aarde weergeeft. En dat omdat hij precies 287 jaar eerder is geboren. 

Het is een eerbetoon dat in heel de wereld te zien is. Al is het maar voor een dag. Het Jan Ingenhouszplein in Breda is er natuurlijk voor de eeuwigheid…

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De Superhoppa-religie van Gé Smit: van een stage bij Sauna Diana tot een eigen tattoo
    PREMIUM
    video

    De Superhoppa-religie van Gé Smit: van een stage bij Sauna Diana tot een eigen tattoo

    Hij liep een dagje mee in een seksclub, deed straatinterviews voor een website, maakte een hiphop-nummer en ontwierp zijn eigen tattoo. Gé Smit (67) uit Breda heeft nadat hij een jaar geleden de pensioengerechtigde leeftijd bereikte niet bepaald stilgezeten. Meer dan twintig mini-stages deed hij voor zijn ‘Superhoppa’-project, waarmee hij via lezingen en workshops zijn ervaringen deelt om zo anderen te inspireren.

In samenwerking met indebuurt Breda