Volledig scherm
© ANP

Goedkope poetsbeurt blijft in Zundert bestaan

ZUNDERT - Wie hulpbehoevend is in de gemeente Zundert en op basis daarvan recht heeft op huishoudelijke hulp, kan in 2018 opnieuw dienstencheques kopen. Daarmee is voor een relatief laag bedrag een extra poetsbeurt in te kopen. Bijvoorbeeld voor een 'grote schoonmaak'.

De dienstencheque werd in 2015 ingevoerd in de gemeenten Zundert, Rucphen, Etten-Leur, Halderberge en Moerdijk. Hij is bedoeld voor mensen die volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp en voor geregistreerde mantelzorgers.

Kelderkast 

Met de cheque, die te koop is voor vijf euro per stuk, kan een uurtje extra poetsen worden betaald. Het gaat dan om iets dat de huishoudelijke hulp niet in de reguliere schoonmaakbeurt meeneemt. Zoals de kelderkast uitmesten of de vloerkleden eens goed schrobben.

Zo'n uurtje zou ongesubsidieerd 23,40 euro kosten. Doordat de vijf gemeenten 18,40 euro voor hun rekening nemen, betaalt de doelgroep vijf euro voor de dienstencheque.

Evaluatie

Uit een evaluatie blijkt dat de rechthebbenden in 2017 gemiddeld 35 van die cheques gebruikten. In 2018, zo hebben de vijf samenwerkende gemeenten beslist, zijn de cheques niet meer onbeperkt te koop. Per persoon kunnen er maximaal 52 worden aangeschaft. Zo zijn de maximum kosten beter in te ramen.

In 2018 wordt verder gekeken of er één en ander in de dienstverlening kan verbeteren. Zo wordt nagegaan of het mogelijk is dat er voortaan nog maar één persoon langskomt voor zowel de huishoudelijke hulp als voor de begeleiding van de WMO-cliënt. ,,Dat geeft die persoon rust en structuur", aldus een gemeentewoordvoerder. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda