Volledig scherm
© Edwin Wiekens info#photed.com

Gloednieuwe toren Trip van Zoudtlandtkazerne tijdelijk onbewoonbaar verklaard

BREDA- De gevelplaten van de woontoren op de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda zijn niet voldoende brandwerend. Daarom is de toren tijdelijk buiten gebruik.

De toren op de Trip van Zoudtlandtkazerne wordt gebruikt voor de legering van zo'n 135 militairen. ,,Naar aanleiding van de brand in de woontoren van Londen is er een onderzoek ingesteld naar de brandveiligheid van de gevelplaten van het gebouw. Daaruit blijkt dat de platen niet aan de brandveiligheidseisen voldoen”, stelt Frank Wassenaar, woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf. 

Hotels

Defensie heeft vrijdag besloten de slaaptoren tijdelijk buiten gebruik te stellen, aldus Wassenaar. Het gebouw op de Trip van Zoudtlandtkazerne werd in 2015 opgeleverd en biedt onderdak aan medewerkers van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) en cursisten van Instituut Defensie Leergangen (IDL).

Volgens Defensiewoordvoerder Thomas van den Berg stonden er 135 bedden in het complex. ,,Er wordt nu gekeken of er in andere plekken in Breda nog bedden leeg zijn", zegt hij. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid militairen in hotels onder te brengen. Vanwege de wisselende bezetting is het lastig in te schatten hoeveel mensen er de afgelopen tijd in de toren verbleven. ,,Maar de bedden werden frequent gebruikt", aldus Van den Berg. ,,Niemand mag in de toren slapen tot de situatie veilig gesteld is."

Brandstichting

Zijn de militairen in gevaar geweest? ,,In het geval van een binnenbrand was er geen probleem, daar waren de voorzorgsmaatregelen prima", zegt Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf. Enkel bij een buitenbrand vormde de brandveiligheid van de toren een probleem.

,,Nou is brandstichting op een kazerneterrein niet echt voor de hand liggend”, stelt Wassenaar. Maar: ,,Ik wil het niet bagatelliseren. Als er buiten brand was ontstaan was de rook waarschijnlijk eerst de toren binnen gedrongen, waar de brand alsnog door sensoren opgepikt zou worden. Het is een heel klein risico, maar het vraagt om maatregelen.” 

Drie torens

De toren is de eerste van drie 'woontorens': twee zijn op dit moment in aanbouw, aldus de woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf. Deze torens zouden dezelfde gevelbekleding krijgen: ,,Mogelijk dat ze er hetzelfde uit gaan zien, maar dat er extra materiaal achter deze platen wordt geïnstalleerd."

Om de huidige toren brandveilig te maken zou er een vlamdetectiesysteem aan de buitenwand geïnstalleerd kunnen worden, volgens Wassenaar. Allemaal aanpassingen die een hoop geld gaan kosten. Wassenaar: ,,Maar op dit moment zijn we nog niet zover dat we dat hebben uitgerekend.” 

Dat de situatie aan het licht kwam, komt volgens Wassenaar doordat er nieuwbouw gepleegd werd en er mensen in de toren slapen: ,,Wat extra risico's en toezicht met zich mee brengt", aldus de woordvoerder. ,,Het is niet het geval dat we overal in het land de gevelplaten gaan controleren. Dat wordt door geen enkele partij gedaan. We wachten eerst het onderzoek naar de brand in Londen af. Dan weten we waar we naar moeten zoeken. Daarna volgt eventuele extra controle."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda