Volledig scherm
Wapen van het Ginneken.

Ginnenkens beroering over een koe

BREDA - Het gemeentewapen van Ginneken is inzet van een stevige discussie tussen wethouder Wilbert Willems en Ginneken Bewonersbelangen.

De gemeente Breda is van plan om gemeentewapens van de geannexeerde dorpen, waaronder Ginneken, op elkaar af te stemmen. Ginneken Bewonersbelangen vindt dat een gemeentewapen niet veranderd mag worden zonder instemming van de burgers.

Wethouder Willems heeft de bewonersvereniging in een persoonlijk gesprek niet kunnen overtuigen van de noodzaak van een nieuw gemeentewapen. Volgens de gemeente kan het huidige wapen tot verwarring leiden, omdat Bavel en Ulvenhout deels gebruik maken van dezelfde symbolen. Zo prijkt op het wapen van Ulvenhout het rooster van de Heilige Laurentius. Bavel heeft een koe in haar wapen.

Volgens Wim Siegmund van Ginneken Bewonersbelangen maken deze symbolen sinds 1744 deel uit van het gemeentewapen. Het gemeentewapen van Ulvenhout en Bavel dateert volgens hem van 1997. Siegmund kan het niet verkroppen dat het wapen van Ginneken wordt aangepast omdat Ulvenhout en Bavel dezelfde symbolen hebben overgenomen.

Bewonersbelangen Ginneken pretendeert de mening van de bevolking te hebben gepeild. Siegmund zegt niemand gevonden te hebben, die vindt dat het wapen moet worden aangepast.

Volgens hem heeft de wethouder toegezegd dat, gezien de weerstand, Ginneken haar wapen mag behouden. Volgens de wethouder legt Siegmund hem woorden in de mond die niet zijn gezegd. Hij is bereid om later dieper in te gaan op de uitspraken van Ginneken Bewonersbelangen.

„Gesproken wordt over gemeentewapens, waar dorpswapens worden bedoeld. Dat is een essentieel verschil”, stelt desgevraagd de heemkundige vereniging Paulus van DaesKijk voor meer nieuwtjes uit Breda ook eens op: www.dichtbijbreda.nl. Deze website biedt u de gelegenheid uw eigen nieuws, foto’s en video’s te plaatsen.

Volledig scherm
Rechtsboven: het oudegemeentewapenvan Ginneken en Bavel en Nieuw- Ginneken. Linksboven en -onder: de dorpswapens van Ulvenhout en Bavel. Rechtsonder het ontwerp van het nieuwe Ginnekensedorpswapen.
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3201 stemmen