Volledig scherm
Paul Frissen. © Ron Magielse/Pix4Profs

'Gewoon blijven doen, daar is niets mis mee'

BREDA - Het leven is goed in Breda, zegt PaulFrissen. 'Tel je zegeningen. Maar dat betekent nog niet dat je achterover moet leunen.'

Als Paul Frissen zijn huis in Breda zou kunnen oppakken en verplaatsen, wist hij het wel. Dan ging hij in Amsterdam wonen. Toch woont hij al 24 jaar in Breda. Hij en zijn vrouw kozen de stad destijds vooral uit praktische overwegingen. Omdat hij dan snel in de Randstad kan zijn, waar hij als bestuurskundige het meeste werkt, en zij in Brabant kan wonen, zoals ze graag wil.

Bevalt Breda eigenlijk wel?
"Dat ik graag in Amsterdam zou willen wonen, komt omdat ik nu eenmaal van het grootstedelijke houd. Dat is niets ten nadele van Breda. Het is een prima stad om te wonen. Ik ga er uit eten, vaak naar het theater, loop regelmatig de stad in en heb in verschillende besturen gezeten. En toch heb ik niet zo'n sterke band met de stad. Maar ik denk dat ik dat nergens echt zou hebben, alleen daar waar ik geboren ben. Ik zal ook nooit zeggen dat ik Bredanaar ben. Ik ben een Limburger, zo voelt dat.

Hoe ervaart u Breda verder?
"Toen ik hier vanuit Nijmegen kwam wonen, viel me een aantal dingen op. Bredanaars zijn trots op hun stad; noemen het een bourgondische stad. Maar als je dat met Maastricht vergelijkt, valt dat best tegen. Het is een mooie stad maar toen ik hier kwam wonen, waren veel historische gebouwen wat onderkomen. Er is dus wel trots maar ook een zekere gezapigheid. Gelukkig is een en ander veranderd, de stad is opgeknapt en heeft met bijvoorbeeld het Chassé Theater en Chassé Park meer allure gekregen."

Waar komt die gezapigheid uit voort denkt u?
"Breda is bijvoorbeeld geen universiteitsstad. Tilburg heeft dan de reputatie lelijke stad te zijn, maar is veel stedelijker, daar gebeurt meer. Hier is de elite ook veel smaller. In Tilburg en Nijmegen is die breder en meer extern georiënteerd. Dat ons kent ons in Breda heeft overigens voor velen natuurlijk wel wat. Dat maakt de stad vertrouwd en gezellig."

Als voorzitter van de Raad van Toezicht van MOTI, bent u betrokken bij de fusie met Breda's Museum tot één nieuw museum. Dat moet wel binnen strakke kaders; niet meer subsidie en geen nieuw gebouw. Heeft Breda daar niet een kans laten liggen?
"Dit is een inderdaad een voorbeeld van hoe Breda niet echt doorpakt. We moeten het met een beperkte begroting doen. Wil je je als stad écht onderscheiden met een museum, dan moet je daar ook in investeren. Tegelijkertijd kun je je afvragen of er in Nederland niet te veel musea zijn. Misschien kun je die beter gewoon allemaal in Amsterdam en Rotterdam concentreren. Als je Nederland als één grote stad ziet, is dat best te doen. Je bent er binnen een uur. Breda is dan feitelijk een buitenwijk, waar je vooral fijn kunt wonen."

Is dat dan ook waar Breda zich dan maar het beste kan profileren: een fijne woonstad?
"Een stad profileren is buitengewoon ingewikkeld. Ik heb vanuit mijn werk heel veel stadsvisies zien passeren. En ze zijn bijna allemaal inwisselbaar. Er zijn eigenlijk maar enkele steden die dat goed hebben gedaan. Twee voorbeelden: Den Haag als stad van vrede en recht, en Eindhoven als brainport. Maar die hebben dan ook iets heel specifieks van zich zelf. Ik weet niet of Breda dat heeft. Op het gebied van het bedrijfsleven of onderwijs is de stad niet zo onderscheidend. De stad is intiem en gezellig. Dat vindt iedereen, ook mensen van buiten Breda. Misschien moet je daar dan je kracht van maken. Niet elke stad hoeft groots en meeslepend te zijn."

Maar er is toch wel meer? De goede ligging tussen Antwerpen en Rotterdam bijvoorbeeld?
"Heb je daar zoveel aan? Er rijden vooral veel vrachtwagens tussen Antwerpen en Rotterdam maar die gaan langs Breda. De as Amsterdam-Eindhoven is veel interessanter. Daar zie je de kennis georganiseerd worden. En met kennis verdien je meer geld dan met logistiek. Nu kun je wel proberen bedrijven naar Breda te halen met als argument dat ze mooi centraal in de Benelux liggen. Maar dan moet je ook zorgen voor een hoogwaardige omgeving waar professionals willen wonen en werken. Dat betekent meer goede culinaire restaurants, hoogstaande cultuur en internationale scholen. Als stad heb je dat allemaal niet zo in de hand. Je kunt jezelf uitroepen tot knooppunt van de Benelux, maar uiteindelijk wordt landelijk en internationaal bepaald hoe een stad zich ontwikkelt."

Dus Breda moet maar blijven wat het is: doe maar gewoon dan doe je gek genoeg?
​"Daar is toch niet zoveel mis mee? Het leven is hier goed. De sociale samenhang is beter dan in veel andere steden, de financiën zijn op orde, mensen wonen hier graag, het is een mooie stad. Tel je zegeningen. Dat betekent nog niet dat je achterover moet leunen. Misschien een wat vreemde vergelijking, maar neem de Efteling. Daar zul je geen grensverleggend theater zien, maar in zijn soort is het een wereldattractie en er wordt steeds iets aan toegevoegd wat passend is. Dat moet Breda ook doen. De stad kan groeien, mooie gebouwen toevoegen. Maar maak het niet te zeer avant garde. Dat is ook niet gezellig. Vreselijk woord trouwens, maar het past nu eenmaal het beste bij Breda."

Wilt u reageren? Of andere artikelen lezen over dezelfde kwestie. Doe het dan hieronder op dit bericht of ga naar de speciale pagina Het verhaal van Breda voor andere verhalen over dit thema.

In samenwerking met indebuurt Breda