Volledig scherm
De gevel van het voormalige Brejaartpand in de St. Janstraat in Breda. © Maas-Jacobs

Gevel ex-Brejaart in Breda behoudt toch zijn moderne uiterlijk

BREDA - De pui van het voormalige Brejaartpand in de St. Janstraat in Breda behoudt zijn oorspronkelijke vorm. Projectontwikkelaar Maas-Jacobs laat het plan varen om de gevel een meer historisch karakter te geven. ,,Achteraf blijkt dat zoiets niet haalbaar is’’, zegt directeur Kris Maas.

Bewoners van het stadshart waren in eerste instantie enthousiast over de plannen om het gebouw aan te passen aan de 19e-eeuwse uitstraling van de straat. De teleurstelling was dan ook groot, toen ze er achter kwamen dat het project een andere wending nam. ,,Een gemiste kans’’, zegt oud-voorzitter van wijkraad Stadshart, Guus Welten.

Volledig scherm
Het oorspronkelijke plan voor het voormalige pand van Brejaart in de St. Janstraat in Breda. © Maas-Jacobs
Quote

Je moet eerst iets moois wegzetten, dan komen de geïnteresseerde onderne­mers vanzelf.

Kris Maas, Directeur Maas-Jacobs

Maas vindt het zelf ook wel jammer dat hij niet ‘historiserend’ aan de slag kan. ,,Maar dan hadden we zo goed als heel de achterkant van het gebouw moeten afbreken. Het gebouw zit zo in elkaar, dat zoiets eigenlijk niet haalbaar is’’, zegt de projectontwikkelaar.

Het komt er nu op neer dat de pui zijn oorspronkelijke jaren 60-uiterlijk houdt. Het bouwplan is en passant ook aangepast. Waar in de St. Janstraat vier ‘maisonettes’ zouden verrijzen, komen nu twee appartementen. Op de begane grond komt óf een winkel óf een horecazaak. Er hebben zich nog geen kandidaten gemeld om zich daar te vestigen, maar Maas maakt zich geen zorgen: ,,Je moet eerst iets moois wegzetten, dan komen de geïnteresseerde ondernemers vanzelf.’’

Het pand, ooit gebouwd als filiaal van de Amro-bank, valt op door zijn ‘zakelijke, modernistische stijl’. Architecten die bij de renovatie zijn betrokken constateren dat het pand ‘architecturale waarde’ heeft en als ‘toonbeeld van de tijd’ kan worden gediskwalificeerd.

Welten is niet onder de indruk: ,,Het gebouw wordt niet genoemd in de Architectuurgids Breda.’’ 

In de loop van 2019 wordt de vernieuwbouw opgeleverd.

 1. Politie met breekijzer voor Rabobank in Breda, man mag gevallen pasje niet zelf onder pinautomaat opvissen

  Politie met breekijzer voor Rabobank in Breda, man mag gevallen pasje niet zelf onder pinauto­maat opvissen

  BREDA - Een opmerkelijke situatie vrijdagmiddag voor de Rabobank in Breda, waarbij de politie met een schep en breekijzer voor de pinautomaat stond. Wat was er gebeurd? Een man liet bij het pinnen zijn pasje onder de rand van de pinautomaat aan het Kloosterplein vallen, maar mocht zelf niet aan de tegels van de bank zitten. Meerdere agenten, gewapend met een breekijzer, kwamen hem te hulp.
 2. Reddingsplan VV Advendo, wethouder ziet mogelijkheden: ‘Maar het is complex’
  PREMIUM

  Reddings­plan VV Advendo, wethouder ziet mogelijkhe­den: ‘Maar het is complex’

  BREDA - Wethouder Daan Quaars (VVD, sport) trekt alles uit de kast om in ieder geval één voetbalcub te behouden voor de wijk Hoge Vucht in Breda-Noord. Hij ziet mogelijkheden: ,,Maar het loket makkelijke oplossingen is gesloten. Het is een complex probleem. Er zit energie in de wijk, maar we zijn er nog niet uit”, aldus Quaars donderdagavond tijdens het vervolgdebat over de toekomst van de Hoge Vucht.

In samenwerking met indebuurt Breda