Volledig scherm
De gevel van het voormalige Brejaartpand in de St. Janstraat in Breda. © Maas-Jacobs

Gevel ex-Brejaart in Breda behoudt toch zijn moderne uiterlijk

BREDA - De pui van het voormalige Brejaartpand in de St. Janstraat in Breda behoudt zijn oorspronkelijke vorm. Projectontwikkelaar Maas-Jacobs laat het plan varen om de gevel een meer historisch karakter te geven. ,,Achteraf blijkt dat zoiets niet haalbaar is’’, zegt directeur Kris Maas.

Bewoners van het stadshart waren in eerste instantie enthousiast over de plannen om het gebouw aan te passen aan de 19e-eeuwse uitstraling van de straat. De teleurstelling was dan ook groot, toen ze er achter kwamen dat het project een andere wending nam. ,,Een gemiste kans’’, zegt oud-voorzitter van wijkraad Stadshart, Guus Welten.

Volledig scherm
Het oorspronkelijke plan voor het voormalige pand van Brejaart in de St. Janstraat in Breda. © Maas-Jacobs
Quote

Je moet eerst iets moois wegzetten, dan komen de geïnteresseerde onderne­mers vanzelf.

Kris Maas, Directeur Maas-Jacobs

Maas vindt het zelf ook wel jammer dat hij niet ‘historiserend’ aan de slag kan. ,,Maar dan hadden we zo goed als heel de achterkant van het gebouw moeten afbreken. Het gebouw zit zo in elkaar, dat zoiets eigenlijk niet haalbaar is’’, zegt de projectontwikkelaar.

Het komt er nu op neer dat de pui zijn oorspronkelijke jaren 60-uiterlijk houdt. Het bouwplan is en passant ook aangepast. Waar in de St. Janstraat vier ‘maisonettes’ zouden verrijzen, komen nu twee appartementen. Op de begane grond komt óf een winkel óf een horecazaak. Er hebben zich nog geen kandidaten gemeld om zich daar te vestigen, maar Maas maakt zich geen zorgen: ,,Je moet eerst iets moois wegzetten, dan komen de geïnteresseerde ondernemers vanzelf.’’

Het pand, ooit gebouwd als filiaal van de Amro-bank, valt op door zijn ‘zakelijke, modernistische stijl’. Architecten die bij de renovatie zijn betrokken constateren dat het pand ‘architecturale waarde’ heeft en als ‘toonbeeld van de tijd’ kan worden gediskwalificeerd.

Welten is niet onder de indruk: ,,Het gebouw wordt niet genoemd in de Architectuurgids Breda.’’ 

In de loop van 2019 wordt de vernieuwbouw opgeleverd.

  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda