Volledig scherm
Vincent van Goghhuis in Zundert. © BN DeStem

Gevaar voor voortbestaan Van GoghHuis en Graphic Design Festival Breda

BREDA/ZUNDERT Het Van GoghHuis in Zundert en het Bredase Graphic Design Festival Breda (GDFB) zijn in zwaar weer terecht gekomen, nu de Adviescommissie Kunsten hun aanvraag voor een provinciale meerjarensubsidie heeft afgewezen. Opmerkelijk genoeg heeft de afwijzing niets te maken met de kwaliteit en activiteiten van beide culturele initiatieven.

De commissie oordeelt daar uiterst positief over. Maar in de subsidiepot zit maar een beperkt budget. Dat is verdeeld onder andere aanvragers die net iets meer bij de commissie in de smaak vielen. Het geld is op. Was het budget groter geweest, dan hadden de twee wel financiële steun gekregen.

En dat is zuur, menen de directeuren Dennis Elbers (GDFB) en Ron Dirven (Van GoghHuis). Elbers: "Had het aan ons gelegen, hadden wij iets niet goed gedaan, dan is met de beslissing te leven. Nu scoren wij op alle punten goed, maar vallen we toch buiten de boot. Erg frustrerend."

De commissie zegt dat het festival van Elbers staat als een huis. En dat nu de tijd is aangebroken om een nog groter en gevarieerder publiek aan te trekken. En precies dat was het GDFB van plan. "Maar daar is nu geen geld voor." Elbers trekt niet de stekker uit het festival. "Maar we zullen onze ambities moeten bijstellen."

Groter is de ontreddering bij het Van GoghHuis. Daar vreest directeur Dirven voor het voortbestaan van de culturele instelling. Hij had de aangevraagde 320.000 euro voor de komende vier jaar hard nodig voor een programma waarmee niet alleen de artistieke kwaliteit, maar ook de band met het erfgoed van Van Gogh in Zundert zou worden versterkt. Dat wordt nu, door het uitblijven van structurele financiële steun, behoorlijk moeilijk.

Volgens Dirven en Elbers is het moeilijk te verkroppen dat veel van het provinciale subsidiegeld naar de 'grote, bekende spelers' is gegaan. Elbers: "De grote kunnen groter worden, terwijl de kleinere culturele organisaties zich niet verder kunnen ontwikkelen." Er is een gezamenlijke protestbrief op weg naar de provincie.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Breda