Volledig scherm
© Perry Roovers / MaRicMedia

Getuige chaos bij Café Janssen: 'Het was een heel angstige situatie'

videoBREDA - Bang? ,,Ja ik ben wel even bang geweest:", zegt Jessie de Vries (17) uit Prinsenbeek. Zij was in de nacht van vrijdag op zaterdag bij café Janssen. ,,Ik stond om een uur of drie buiten op een vriend te wachten die nog binnen was, toen opeens iedereen tegelijk het café uit kwam zetten."

Wat volgde was verschrikkelijk, vertelt ze. ,,Er kwamen mensen hoestend en met rode hoofden naar buiten." Er werd geduwd, getrokken, naar adem gehapt. ,,Sommigen vielen flauw." In het gedrang, het was erg druk op straat, kreeg een uitsmijter per ongeluk een glas in zijn gezicht. ,,Hij bloedde." En intussen liep iedereen door elkaar heen. ,,Ook andere cafés stroomden leeg. Het leek wel of het alleen maar drukker werd."

Opstootjes

Jessie: ,,Mensen probeerden elkaar te helpen, anderen wilden alleen maar weg. Het was  chaos." Die er aanvankelijk niet veel beter op werd, toen vrij snel de politie kwam en de straat afzette. ,,Mensen buiten het lint konden hun vrienden niet bereiken, wilden graag helpen, maar mochten niet." Dat leidde weer tot opstootjes. 

Intussen bleven mensen hoesten. ,,Dat duurde best lang", zegt Jessie. ,,En het was ook heel eng. Want niemand wist precies wat hij nou eigenlijk had, wat er was gebeurd, waarom hij moest hoesten, waarom anderen flauw vielen." Dat, met de drukte, maakte de situatie behoorlijk beangstigend. 

Haar vriend, die ook getroffen was, voelde zich best lang nog slecht vertelt Jessie. ,,En dat gold ook voor anderen. Sommigen begonnen pas na een half uur weer een beetje lucht te krijgen." 

Personeel

Het personeel van Janssen probeerde veel te helpen, zegt ze. ,,Maar ook een deel van de mensen die er werken, moest hoesten." Toch probeerden ze te doen wat ze konden. 

Wat het is geweest? Jessie weet het niet. ,,Maar er moet wel iemand binnen met iets hebben gespoten. Traangas of zo." Verschrikkelijk, zegt ze. Wie doet nou zoiets? 

In samenwerking met indebuurt Breda