Getuige: 'Behalve Van der Linde
ook Klaas Otto op dodenlijst Piet S'

BREDA - De Etten-Leurse verdachte Piet S. die opdracht zou hebben gegeven om Peter van der Linde (60) uit Breda te liquideren, wilde ook No Surrender-oprichter Klaas Otto en chapterbaas Tjeu N. uit de weg laten ruimen. Zo wilde S. de baas van de West-Brabantse onderwereld worden. 

De plek aan de Lunetstraat waar op 6 januari 2017 autohandelaar Peter van der Linde werd doodgeschoten.
Volledig scherm
De plek aan de Lunetstraat waar op 6 januari 2017 autohandelaar Peter van der Linde werd doodgeschoten. © ron magielse / pix4profs

Dat heeft de belangrijke maar omstreden getuige P. V. verklaard in het strafproces tegen Corné R. uit Sprundel, de man die Van der Linden vorig jaar januari zou hebben doodgeschoten. V. wees Corné R. en Piet S. al eerder aan als respectievelijk opdrachtgever en uitvoerder van de afrekening. Nu heeft hij die verklaringen nader toegelicht in drie brieven aan het Openbaar Ministerie.

Ongeloofwaardig

Dat bleek maandag bij een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen de veronderstelde schutter. Diens advocaat Alexander Admiraal  verwees de inhoud van de brieven, net als eerdere belastende verklaringen, naar de prullenmand: ,,Volstrekt onbetrouwbaar en ongeloofwaardig. De détails kloppen gewoonweg niet.''

In verhoor heeft de getuige volgens Admiraal uitgelegd dat hij de drie brieven heeft opgesteld op verzoek van No Surrender-captain Tjeu N.,  die V. in de gevangenis lid zou hebben gemaakt van de omstreden motorclub. ,,Hij schrijft gewoon alles op wat hem wordt verteld.''

Telefoongesprekken

Eerder verklaarde V. bij de politie dat hij een zestal gesprekken heeft bijgewoond waarin S. en R. de moord op Van der Linde bespraken. Dat is en blijft volgens officier van justitie Eveline Smale ook de kern van V.'s brieven, informatie die volgens haar bovendien wordt bevestigd door afgeluisterde telefoongesprekken van de man met derden.

Vriend

In de vorige tussentijdse rechtszitting verweet de toenmalige advocaat van Corné R. dat het OM te weinig onderzoek doet naar Klaas Otto als mogelijke opdrachtgever van de liquidatie, terwijl daar minstens één tip over binnen is gekomen. Over het onderzoek naar motief en opdrachtgever(s) liet het OM ter zitting niks los behalve dat het gaande is. Otto ontkent elke betrokkenheid bij de moord op Van der Linde, die een vriend van hem was. 

Munitie

R. zit als enige verdachte inmiddels bijna een jaar in voorarrest. Het OM verwacht de eindbehandeling niet voor dit najaar. Reden voor de raadsman om de rechtbank te vragen zijn cliënt uit de cel te laten, ook al omdat hij het bewijs zwak vindt. De rechtbank wees dat verzoek af. Ze is het onder meer met de officier eens dat de getuige V. consequent blijft verklaren over de plannen voor de liquidatie, ook al zijn zijn brieven 'niet op alle punten geloofwaardig'.

De verdediging vindt dat het dna van R. dat op twee gebruikte hulzen is aangetroffen evenmin sterk bewijs is. R. zegt dat hij in munitie handelde en de patronen vermoedelijk eerder heeft aangeraakt. Een uitvoerige, nieuwe verklaring over die handel en de wijze waarop het dna mogelijk op de hulzen is gekomen, vindt de rechtbank 'niet te verifiëren'. De verdachte weigert namen van leveranciers en afnemers te noemen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda