Hudson's Bay.
Volledig scherm
PREMIUM
Hudson's Bay. © Tijmen Schauwaert

Gerechtshof: Hudson's Bay Breda moet openblijven tot medio 2021

BREDA - De vestiging van Hudson’s Bay in Breda moet openblijven tot minimaal 31 augustus 2021. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam deze week bepaald. 

Het warenhuis kondigde in september van dit jaar aan de verliesgevende vestigingen in Nederland te sluiten. Hudson’s Bay had zich in het contract met de verhuurder de vestiging in de Barones (en ook in de Kalverpassage in Amsterdam) verplicht om deze winkels in ieder geval tot 31 augustus 2021 (Breda) en 2022 (Amsterdam) te blijven exploiteren. 

Hudson’s Bay wordt nu door de rechter gedwongen dat ook daadwerkelijk te doen.

De verhuurder van de vestiging in Breda eiste in kort geding dat Hudson’s Bay op straffe van een dwangsom de vestiging daadwerkelijk tot de genoemde einddatum openhoudt. De kantonrechter wees die eis op 5 november toe, en het gerechtshof gaat daar nu in mee.  

Geen overleg

Het hof vindt dat niet alleen de verhuurder, maar ook de andere winkeliers in de winkelcentra in Breda en Amsterdam er groot belang bij hebben dat de winkels open blijven om de aanloop in stand te houden. 

Het hof rekent Hudson’s Bay aan dat er geen overleg met de verhuurder is geweest, terwijl daarop in een eerder vonnis uit mei 2019 al door de kantonrechter was aangedrongen. Hudson’s Bay heeft hiervoor geen goede verklaring gegeven.

Verhuurder niet betrokken bij regeling

Hudson’s Bay heeft weliswaar inmiddels met andere partijen, waaronder werknemers, een regeling getroffen, maar zij had de verhuurder daarbij moeten betrekken, vindt het gerechtshof. Het hof vindt ook dat niet kan worden aangetoond dat door het contract met de verhuurder na te leven de overeenkomsten met onder andere de werknemers niet kan worden nagekomen.

In samenwerking met indebuurt Breda