Volledig scherm
Valpartij Julian Alaphilippe. © Joris Knapen

Genomineerd voor de Zilveren Camera: ‘Dit is dé prijs voor fotografen’

BREDA - De winnaars van de prestigieuze fotoprijs de Zilveren Camera worden volgende week bekend gemaakt. Gisteren hoorden BN DeStem fotografen Ramon Mangold en Joris Knapen met welk beeld zij door zijn naar de finale op 4 februari. Mangold is met maar liefst twee series in de categorie personen in het nieuws genomineerd. Knapen is genomineerd voor de categorie sport, enkel beeld.

Serie

Mangolds serie over bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch en de serie Tijn en zijn nagellakactie tijdens Serious Request Breda zijn beide genomineerd. Hierdoor heeft hij nog maar een concurrent in deze categorie. Namelijk Jurgen Huiskens met zijn serie ‘Wat vinden de Oekraïner eigenlijk zelf’. Een kans van 2 op 3.

,,Ik kan het nog steeds niet geloven. Fantastisch dat beide series door zijn. Iedereen vroeg op welke ik hoopte. Daar durf ik nog altijd geen antwoord op te geven. Beide werken zijn erg persoonlijk. Ik zeg altijd ‘aanhaken en erbij blijven. Nooit te vroeg weggaan.’ Dat komt met deze series naar voren. Ik was er continu bij,” aldus Mangold.

Mangold en Knapen werken beiden voor fotobureau Pix4Profs, dat foto's voor BN DeStem levert. Mangold: ,,Ik fotografeer nu bijna tien jaar voor BN DeStem. De serie van Tijn is gemaakt tijdens Serious Request in Breda. Deze week heb ik van begin tot eind meegemaakt. Samen met collega's van BN DeStem zaten we er letterlijk bovenop. Door mijn lens zag ik wat Tijn teweeg bracht. Fantastisch dat ik dit mocht vastleggen."

In de serie, bestaande uit tien foto’s, zien we meerdere keren Paul Depla, burgemeester van Breda, op de foto met Tijn. Zijn reactie: ,,Fotograaf Ramon Mangold heeft op een intieme wijze deze jonge held weten vast te leggen op beeld. De foto’s tonen hoe Tijn ineens in het middelpunt van de belangstelling komt te staan. En te midden van al die publiciteit gewoon zichzelf is en zich met zijn lakactie maar blijft inzetten voor Serious Request. De fotoserie is daarmee een prachtige momentopname van, maar ook een eerbetoon aan die kleine jongen die Nederland ontroerde, in beweging bracht en inspireerde. Wat mij betreft een zeer terechte nominatie”, aldus Depla.

Sport

Joris Knapen is genomineerd voor de categorie sport, enkel beeld. Met zijn foto van de Franse wielrenner Julian Alaphilippe die tijdens de Tour de France verongelukt staat hij in de finale. Grappig feit is dat hij ook daadwerkelijk maar één enkele foto heeft ingestuurd.

,,Het is mogelijk om meerdere foto’s voor dezelfde categorie in te sturen. Ik heb alleen dit beeld ingezonden. Ik zie het moment van de val nog voor me. Toen het ongeluk gebeurde, maakte ik er snel een serie foto’s van. Daar zat deze foto tussen”, vertelt Knapen.

In dezelfde categorie zijn fotograaf Sander Koning met zijn foto van Dafne Schippers na de finale 200 meter op de Olympische Spelen genomineerd en Broer van den Boom met een actiebeeld van deelnemers tijdens een Viking Run. Hoe hij zijn kansen inschat? Knapen: ,,De nominatie zelf is al een grote eer. Ik kan geen schatting maken van mijn kansen. De andere twee foto’s zijn ook erg goed. Ik ga naar de uitreiking en dan zie ik het vanzelf.”

Ondanks dat zijn foto de hele wereld over is gegaan en meerdere keren is gepubliceerd, blijft Knapen erg bescheiden. ,,Als fotograaf probeer ik mezelf juist altijd uit beeld te houden. Dat ik nu volop in the picture sta is onwennig. Maar je werkt ergens naartoe en deze nominatie is al een mooie waardering voor je werk.”

Zaterdag 4 februari worden de winnaars bekendgemaakt. Voor alle genomineerden zie zilverencamera.nl.

Volledig scherm
20161224 - Breda - Foto: Ramon Mangold/ Pix4Profs - 3FM, Serious Request 2016, Glazen Huis - Domien Verschuuren tesamen met Tijn op het podium op het Chasséveld.

In samenwerking met indebuurt Breda