Volledig scherm
Ijspret op het Hyacintplein in de wijk Zandberg © Klaske Delhij

Genieten van winterpret op ijsbaan Hyacintplein in Breda

Hartje BredaBREDA - Het Hyacintplein ligt te midden van de Bredase woonwijk Zandberg en zodra het vriest, begint het te kriebelen bij ijsmeester Martijn Le Rutte (47). Samen met een ploeg vrijwilligers heeft hij nachtenlang in de ijzige kou gewerkt om het plein om te toveren tot een ijsbaan. 

"We zijn met een ploegje van 30 man aan het werk geweest. Een harde kern van 20 man en daar omheen een flexibele schil van 10 vrijwilligers. Naast hard werken ook een stukje gezelligheid en saamhorigheid natuurlijk," vertelt hij. 

Opregenen en benevelen

Volledig scherm
Anouk Augenbroe en Teuntje Salters (beiden 7) hebben het naar hun zin op de ijsbaan. © Klaske Delhij

Op zaterdagavond begonnen ze met het 'opregenen en benevelen' van het pleintje. "Vanaf 7 uur 's avonds zijn we de hele nacht door bezig geweest. Zondagochtend hadden we één centimeter ijs. De zonnekracht is heel groot, daardoor smelt het ijs steeds weg in de loop van de dag. We wisselen elkaar elke twee uur af, we werken met twee man. Er zijn wat vroege vogels bij en wat nachtbrakers, iedereen geeft aan wanneer hij of zij kan. We hebben drie hele nachten doorgewerkt tot 7 uur 's ochtends. Dinsdagnacht zijn we eerder gestopt. En om half 8 vanochtend was ie dan echt geopend!" 

De eersten

Merel en Bas van Gijzel hadden de wekker extra vroeg gezet en stonden met hun twee dochters vanochtend als eersten op de ijsbaan om half acht precies. Ook andere buurtgenoten reden een rondje voordat ze naar school of werk gingen. Vanaf half één 's middags stroomde de ijsbaan vol. 

"Ik denk dat er vanmiddag zo'n 200 man op de ijsbaan stond," aldus Le Rutte. Vanaf half drie 's middags moest de ijsbaan alweer sluiten. "De zon was te krachtig, er kwamen al vrij snel gaten in het ijs. Vanavond beginnen we met het repareren en prepareren van de ijsbaan. Hopelijk kan er morgen weer geschaatst worden. 's Ochtends zal wel lukken, maar of het na schooltijd nog kan is natuurlijk de vraag." 

In elk geval genoten de buurtbewoners woensdag dankzij deze vrijwilligers van een prachtige dag vol winterpret.

Volledig scherm
Om half 3 's middags was de ijsbaan op het Hyacintplein op sommige plaatsen al gesmolten. De ijsmeesters waarschuwden het publiek door er platen op te leggen. © Klaske Delhij
Volledig scherm
Max Delvecchio en Nicolas Cuvalier © Klaske Delhij
Volledig scherm
IJspret met Anouk Augenbroe en Lieve Delhij op de ijsbaan aan het Hyacintplein. © Klaske Delhij
Volledig scherm
Jong geleerd... © Klaske Delhij
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda