Volledig scherm
PREMIUM
Generaal David Hendrik Baron Chassé (1765-1849), geschilderd door Jan Willem Pieneman. © archief BN DeStem

Generaal Chassé, held of houwdegen?

en toenBREDA - Was David Henricus Chassé (1765–1849) een meedogenloze oorlogsmisdadiger? Of was hij een held? Op die vraag hoopt de Bredase amateurhistoricus Jacques Jespers een antwoord te geven met zijn nieuwe boek, ‘Het levensverhaal van David Henricus Chassé’. Jespers kan zelf maar één conclusie trekken: “Hij was dé grote held van de negentiende eeuw.”

Hij speelde al lang met het idee om een studie te wijden aan Chassé. “Ik werkte tot 2004 bij het Stadsarchief, dat gevestigd is in de voormalige Chassé Kazerne. Het viel me op dat eigenlijk niemand wist wie Chassé was. Zelf kwam ik ook niet veel verder dan dat hij een generaal was.”

 1. ‘Degradatie NAC zorgt dat wij als supporters dichter bij elkaar komen’
  PREMIUM
  Hup NAC

  ‘Degradatie NAC zorgt dat wij als supporters dichter bij elkaar komen’

  BREDA - De degradatie van NAC is natuurlijk een sportieve neergang. Maar die kan zomaar voor nieuw elan zorgen, denkt Iwan Maters van de Breda Loco’s. ,,Degradatie zorgt dat wij als supporters dichter bij elkaar komen.’’ NAC lanceerde maandag de seizoenkaartencampagne ‘De wereld zal nog niet vergaan, zolang de liefde blijft bestaan’. Een ode aan NAC, aan de iconen van de club. Na 24 uur stond de teller al op zo’n 1800 seizoenkaarten.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

 • Eens (80%)
 • Oneens (20%)
7451 stemmen