Volledig scherm
Foto: ANP

Gemeenten West-Brabant geven geld voor jeugdhulp niet uit

ETTEN-LEUR - De gemeenten in West-Brabant zijn te zuinig bij de uitgaven voor jeugdhulp en thuishulp. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens het departement gaven de gemeenten in deze regio vorig jaar 60 miljoen euro van het budget dat zij van het Rijk hadden gekregen niet uit.

Breda spant de kroon. Dat hield van alle gemeenten in Nederland het meeste geld over: ruim 38 miljopen euro. Ook Oosterhout is erg zuinig. Die gemeente hield 30% van haar zorgbudget op de plank.

In het uiterste westen van Brabant blijkt de zuinigheid bij de gemeenten iets minder groot. Zo hield Bergen op Zoom over 2015 'maar' acht miljoen over, Etten-Leur drie en Steenbergen zes ton.

De Bredase wethouder Paul de Beer (financiën) zegt zich niet in de cijfers van het ministerie te herkennen. Hij heeft het departement om opheldering gevraagd. Volgens De Beer (D66) hield Breda vorig jaar 'slechts' een kleine 7 miljoen euro over op de jeugdzorg.

Volgens een dinsdag verschenen rapport van de Kinderombudsvrouw schiet de jeugdhulp in Nederland, sinds gemeenten daar verantwoordelijk voor zijn geworden, tekort.

Door verkeerde of te weinig hulp zouden meer jongeren in de crisisopvang terecht komen.

In samenwerking met indebuurt Breda