Het rubber dat doorgaans in de toplaag van kunstgrasvelden zit, is in toenemende mate een bron van zorg. Volgens onderzoeken is niet aangetoond dat de korrels slecht zijn voor de volksgezondheid, maar ze zouden wel belastend zijn voor het milieu.
Volledig scherm
PREMIUM
Het rubber dat doorgaans in de toplaag van kunstgrasvelden zit, is in toenemende mate een bron van zorg. Volgens onderzoeken is niet aangetoond dat de korrels slecht zijn voor de volksgezondheid, maar ze zouden wel belastend zijn voor het milieu. © ANP

Gemeenten: ‘Voldoende actie tegen verspreiding rubber korrels van kunstgrasvelden’

BREDA/ROOSENDAAL - West-Brabantse gemeenten nemen bij de vervanging van de toplaag van kunstgrasvelden voldoende maatregelen om de verspreiding van rubber korrels te voorkomen. Rubber wat toch nog buiten de speelvelden terechtkomt, wordt opgeruimd.      

Dat zeggen woordvoerders naar aanleiding van een rechtszaak tegen de gemeente Enschede. Het sportbedrijf van de gemeente Enschede werd onlangs veroordeeld voor milieuvervuiling door rubberkorrels die buiten kunstgrasvelden waren terechtgekomen. Volgens de rechter is onvoldoende gedaan om de korrels uit de natuur te houden en dat is schadelijk want uit het rubber komen volgens het RIVM zware metalen vrij. Vooral de hoge concentraties kobalt en zink zijn de boosdoeners. Deze stoffen komen via de afwatering bij de velden in de grond terecht en bedreigen daar allerlei kleine organismen.  

In samenwerking met indebuurt Breda