Gemeenten lopen vele miljoenen mis

Buitenlandse foutparkeerders ontspringen massaal de dans in Nederland. Gemeenten lopen daardoor miljoenen euro's mis. Ook in West-Brabant.

Uit cijfers van de gemeente Breda blijkt dat de stad vorig jaar zo'n duizend uitgeschreven boetes niet kon innen en daardoor 60.000 euro aan inkomsten miste. Andere West-Brabantse gemeenten kampen met hetzelfde probleem. Roosendaal liep in 2015 40.000 euro mis aan oninbare parkeerboetes. Ook in Bergen op Zoom en in mindere mate Oosterhout kunnen jaarlijks honderden bonnen niet worden verzilverd. In andere Nederlandse steden is het probleem nog groter. Amsterdam voert de lijst van gedupeerde gemeenten aan met ruim 1 miljoen euro. Dat buitenlandse foutparkeerders vrijuit gaan, komt omdat Nederland met veel andere Europese landen geen verdragen heeft gesloten die het gemeenten mogelijk maakt namen en adressen van autobezitters in buitenlandse kentekenregisters op te vragen. ,,We dringen er bij het Rijk al jaren op aan om dit probleem op te lossen. Maar het duurt erg lang'', verzucht Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hoeveel geld de gemeenten jaarlijks mislopen, weet ze niet. ,,Maar het gaat om vele miljoenen.''

De verdragen die met een beperkt aantal landen zijn gesloten, zijn vaak onwerkbaar. Verhoeff: ,,Voor België bestaat een fiscaal verdrag. Voor iedere parkeerboete die je wilt verwerken, moet je tien pagina's handmatig invullen. Dat werkt dus niet.'' Veel gemeenten schakelen gespecialiseerde incassobureaus in. Zo heeft Breda Channock Chase in de arm genomen.

Het ministerie van Financiën erkent het probleem. De hoop is op Brussel gevestigd. ,,In Europees verband wordt nagedacht over mogelijkheden om gegevens beter uit te wisselen", zegt woordvoerster Lindy van Galen. ,,Daar is het wachten op."

In samenwerking met indebuurt Breda