Volledig scherm
galder-foto : ron magielse een les van de oudste groep op de iduna school met lerares marilke jorine verheye © ron magielse / pix4profs

Gemeente: geen plek voor basisschool Iduna aan Galderseweg 3

GALDER - De gemeente Alphen-Chaam ziet geen plaats voor basisschool Iduna aan de Galdersweg 3 in Galder. Dat blijkt uit een reactie van de gemeente, na een noodkreet van de basisschool die gedwongen wordt te verhuizen.

Vorige week kreeg de school in Galder, die er sinds 1 januari van dit jaar gevestigd zit, te horen dat ze moeten verhuizen. Het pand heeft een agrarische bestemming, maar wordt al jaren niet meer daarvoor gebruikt. Volgens de verhuurster van het gebouw hebben er decennia verschillende huurders in het pand gezeten en werd dit altijd gedoogd.

,,Op 22 februari 2017 is door een controleur van bouw- en woningtoezicht geconstateerd dat op het perceel Galderseweg 3 in Galder, zich basisschool Iduna (vrije school) heeft gevestigd. Dit is strijdig met het ter plaatse geldende bestemmingsplan”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Ordening

Het college van Alphen-Chaam besloot op 3 oktober ‘geen medewerking’ te verlenen aan het vestigen van een basisschool op die plek, ‘gezien de strijdigheid met het ter plaatse geldende bestemmingsplan, het provinciaal beleid, ontwerpbestemmingsplan Markdal en de goede ruimtelijke ordening.”

Voor de plek is een nieuw bestemmingsplan in de maak. De ruimte waar Iduna zit mag volgens de gemeente gebruikt worden voor ‘cursussen, workshops en praktijkvestigingen op het gebied van zingeving en therapie’. Maar dat er een school zou komen op die plek, daar is nooit sprake van geweest, stelt de gemeente.

Andere plaats

Een kleinschalige basisschool aan Galderseweg 3 lijkt dus van de baan. De petitie 'Zet de school Iduna niet met haar kinderen op straat' is inmiddels meer dan vijfhonderdzestig keer ondertekend. Of dat het college nog op andere gedachten kan brengen? ,,Het besluit is genomen”, laat een woordvoerster weten. Wel is de gemeente bereid mee te kijken naar een andere plek voor Iduna: ,,Het college is van mening dat in de gemeentelijke kernen ook een plaats is te vinden voor bijzondere vormen van onderwijs zoals die van de Iduna school.”

Hoeveel tijd de school krijgt om in te pakken? ,,Dat weten we na 26 oktober", aldus de zegsvrouw van de gemeente.

Op die dag is er een raadsvergadering van de gemeente, waarin het besluit van het college aan de raad wordt voorgelegd. Ook de school wil daarbij aanwezig zijn om de handtekeningen van de petitie aan te bieden, in een laatste poging de verhuizing tegen te houden. 

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5713 stemmen