Gele hesjes demonstreren in Breda: ‘Power to the people!’

videoBREDA – De democratie moet hersteld worden. Dat is het uitgangspunt van de vijftien demonstranten die momenteel in gele hesjes door het centrum van Breda lopen. ‘We willen mensen wakker schudden’

,,Genoeg is genoeg.  We zijn tegen heel veel dingen, maar  het gaat ook om waar we voor zijn. We zijn vóór het idee dat de democratie weer hersteld moet worden. Dit kan alleen maar door:  bindende referenda, direct gekozen burgemeesters en directe democratie", aldus Mark Klijsen uit Tilburg. 

Samen met nog veertien andere demonstranten loopt hij door het centrum van Breda. Klijsen: ,,We willen mensen wakker schudden.  Alle belangrijke beslissingen gebeuren in kleine achterkamertjes. Vervolgens wordt alles door onze neus geboord. Dit moeten we niet meer toestaan met z'n allen.”

(Tekst gaat verder onder tweet) 

Leuzen

In een kleine stoet loopt het gezelschap door de straten. Leuzen als: ‘Blauw, wit, rood. Nederland in nood en ‘Rood, wit, blauw. Rutte houdt niet van jou’ klinken door de stad.  Flyers worden uitgedeeld en zo nu en dan hoor je een enthousiaste  schreeuw.

Volledig scherm
Leeuwen van stadhuis Breda met gele sjaaltjes © BN DeStem

Volgens Hans van Osch uit Breda is hiervoor een 'totale reset van het systeem’ nodig. Van Osch: ,,Denk ook aan de zorg. Ouderen hebben het zwaar. Overal wordt op gekort. Op hun pensioen, op hun uitkering, op hun zorgkosten. Ze hebben vaak een heel stuk maand over aan het einde van hun geld.”

Rekening

Naast democratie en zorg, worden ook de klimaatproblemen aangestipt tijdens deze middag. Van Osch: ,,Leuk dat mensen demonstreren voor het klimaatbeleid. Maar ze moeten ook eens naar zichzelf kijken. Jongeren rijden hier ook op vervuilende scooters rond en iedereen gooit zijn afval op straat. Daarnaast moeten we meer kijken naar de grote multinationals. Als zij nou eens de rekening krijgen voor hun vervuiling. Dan hoeven de gewone mensen niet alles te betalen.” Dan hoeft Nederland niet alles alleen te doen. Leg de rekening maar eens neer in Amerika of China.”

Herman Heystek uit Zevenbergen maakt zich ook druk om het woonbeleid in zijn eigen gemeente. ,,Neem nou het woonwagenbeleid. Er zijn te weinig staplaatsen. Geef kinderen de vrijheid hun eigen plek te kiezen op het woonwagenkamp.”

Live

De groep houdt even halt. Tijd om live te gaan op het Facebookaccount van de gele hesjes Breda. Van Osch spreekt zijn volgers online toe: ,,Wij roepen iedereen op om voor zichzelf op te komen. Wij zijn niet links, wij zijn niet rechts. Iedereen is welkom. Samen staan we sterk.”

Volledig scherm
Gele hesjes in Breda © BN DeStem
Volledig scherm
Vijftien mensen demonstreren in gele hesjes op de Grote Markt in Breda. © BN DeStem
Volledig scherm
De groep demonstranten bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Breda. © BN DeStem

In samenwerking met indebuurt Breda