Volledig scherm
In de Bredase gemeenteraad heeft de nieuwe coalitie van VVD, D66 en PvdA 21 van de 39 zetels. De coalitie krijgt gedoogsteun van 50PLUS en (op onderdelen) van Breda '97. © ron magielse / pix4profs

Geld voor wonen en cultuur; en geen hondenbelasting meer in Breda

BREDA - Lagere lasten voor burgers én meer geld voor wegen, woningen en cultuur. Er is weer de nodige financiële ruimte in Breda. De coalitie van VVD, D66 en PvdA presenteerde dinsdagavond het bestuursakkoord 'Lef en Liefde' voor de periode 2018-2022.  Hieronder een greep uit de maatregelen. 

(Honden)belasting

De hondenbelasting wordt vanaf 2020 afgeschaft. Dit kost de gemeente 1 miljoen euro per jaar. De ozb-belasting voor woningen daalt jaarlijks met 1 procent. De bijdrage voor niet-woningen en de riool- en afvalstoffenheffingen stijgen met niet meer dan 2 procent per jaar. 

Bijstand

Het college zet in op duizend minder mensen in de bijstand. Van uitkeringsgerechtigden wordt een  passend tegenprestatie  gevraagd van 20 uur in de week vanuit de gedachte dat mensen die actief blijven ook makkelijk weer aan het werk kunnen gaan. Het gericht volgen van onderwijs met perspectief op werk, ziet de coalitie ook als tegenprestatie.

Woningbouw

De komende vier jaar moeten er 6.000 woningen bij komen in de gemeente. Daar wordt 14 miljoen euro voor vrijgemaakt.  De woningen zijn verdeeld over 1.200 sociale huurwoningen , 1.800 woningen voor mensen met een inkomen tussen de 36.000 en 45.000 euro en de rest voor de vrije markt.

WMO

Er wordt  door de vergrijzing steeds meer een beroep gedaan op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Die kosten kan de gemeente niet dekken uit het Rijksbudget voor de WMO. Daarom trekt de gemeente er zelf de komende vier jaar ook 7,5 miljoen euro voor uit.

Wegen/parkeren

Er wordt 26 miljoen euro vrijgemaakt om de noordelijke rondweg  verder ongelijkvloers te gaan maken. In de hele ring om de binnenstad komt een systeem voor gereguleerd parkeren. Er komt daartoe één systeem, waarover overlegd wordt met de inwoners van de wijken.

Onderhoud

Voor het onderhoudsniveau van de openbare ruimte wordt jaarlijks 2,1 miljoen euro extra vrijgemaakt.  Verder blijft het college inzetten op wijkdeals om samen met bewoners de wijken en dorpen aantrekkelijker te maken. 

Veiligheid

Voor kwetsbare wijken en wijkveiligheid wordt de komende jaren 3,5 miljoen euro uitgetrokken. De gemeente gaat door met initiatieven als buurtpreventieteams, wijkapps, de jeugdboa’s en het pop-up politiebureau. Cameratoezicht komt er alleen alleen in de gevallen waarin het echt nodig is. 

Duurzaamheid

Op het gebied  van om duurzaamheid zijn twee belangrijke ambities: Breda moet in 2030 de eerste Europese stad in een groen park zijn èn Breda moet in 2044 CO2-neutraal zijn. Water en groen krijgen meer de ruimte in de gemeente. Het gebruik van waterstofwagens en elektrische auto’s wordt gestimuleerd. Er komt een inhaalslag met het planten van bomen en worden 15.000 bloembollen in de plantsoenen geplant. De transitie naar duurzame vormen van energie wordt in de hele stad doorgezet. 

Afvalinzameling

Het afvalsysteem in Breda wordt bijgesteld. Huishoudens krijgt meer pasjes om de ondergrondse containers voor restafval te openen. Ook kunnen mensen straks bij alle ondergrondse containers terecht, in plaats van slechts bij twee zoals nu het geval is. In de zomer wordt het gft-afval vaker dan een keer in de twee weken wordt opgehaald als de temperatuur dat nodig maakt. In en rond het centrum krijgen mensen mensen de mogelijkheid om aparte kliko's (terug) te krijgen voor gft, plastic en papier. 

Cultuur

Het cultuurbudget gaat omhoog: met een kwart miljoen in 2019 en een half miljoen in de jaren daarna. Dat geld gaat onder meer naar erfgoed, terwijl er nog meer blinde muren worden voorzien van muurschilderingen. Het college staat open voor de komst van kunsthal. De gemeente zal die niet zelf exploiteren maar wil er wel eenmalig 1 miljoen euro voor beschikbaar stellen. 

Citymarketing

Er wordt jaarlijks 500.000 euro vrijgemaakt voor citymarketing. Om de stadsslogan 'Breda brengt het samen te promoten wordt een netwerk opgebouwd van minstens 500 'ambassadeurs'. Buiten Nederland wil Breda minstens twee ‘stadsambassades’ opzetten. 

Studentenburgemeester

Om het studentenleven verder aan te jagen en studenten (ruim 20.000 in Breda) nog meer te binden aan de stad wil het college de studentenraad uitdagen om uit hun midden een studentenburgemeester te kiezen. 

Lees hier het complete akkoord op de site van de gemeente Breda

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda