Gegevens langer opslaan? ‘Mensen moeten buiten het vizier van justitie kunnen blijven’
BREDA - Met kentekencamera’s binden politie en justitie de strijd aan met criminelen. Maar de camera’s boven en langs (snel)wegen registreren de gegevens van élke weggebruiker. Informatie die, zo is de bedoeling, straks vier weken lang bewaard mag worden. Privacy-organisaties zijn hier mordicus tegen en bereiden een rechtszaak voor.
Voortvluchtige criminelen, autodieven, inbrekers. Het zogeheten ANPR-systeem moet de kans dat de politie ze aanhoudt, aanmerkelijk vergroten. ANPR staat voor automatic numberplate recognition. Kort gezegd: nummerplaatherkenning. De camera’s maken opnames van kentekens. Die worden vergeleken met gegevens in politiecomputers over mensen die worden gezocht of boetes hebben openstaan. Komt de naam in de politiebestanden voor, dan kan de automobilist beboet of aangehouden worden.
Provinciale wegen
De camera’s hangen al jaren boven snelwegen, op dit moment zijn het er naar schatting 450. Daarnaast zijn ongeveer 150 politieauto’s voorzien van mobiele ANPR-camera’s. En sinds dit jaar zijn provinciale wegen verspreid over het hele land voorzien van tweehonderd ANPR-camera’s. Ook in West-Brabant, waar ze vooral geplaatst zijn bij wegen vlakbij de grens met België.
Politieteams maken regelmatig gebruik van mobiele ANPR-camera’s bij integrale opsporings- en handhavingsacties. Zoals begin november nog op een parkeerplaats langs de A27 bij Hank, waar politie nauw samenwerkte met douane, belastingdienst en andere partners en 120 auto’s via ANPR staande werden gehouden.
Wetsvoorstel
Tot nog toe worden de miljoenen kentekengegevens van weggebruikers die in geen enkel bestand voorkomen onmiddellijk, of in ieder geval binnen 24 uur gewist. Maar op aandringen van politie en justitie keurden Tweede en Eerste Kamer vorig jaar een wetsvoorstel goed dat voorziet in het bewaren van gegevens voor een periode van vier weken. Hierdoor kan de politie langer gebruikmaken van de gegevens bij de opsporing van een misdrijf of voor de aanhouding van voortvluchtige personen.
Gegevens
Privacyvoorvechters waarschuwen dat ook onschuldige burgers in de systemen van politie belanden. Zoals Privacy First, een onafhankelijke stichting met als doel het bevorderen van het recht op privacy. Directeur Vincent Böhre is er honderd procent van overtuigd dat de nieuwe wet de rechten van burgers schendt. “Het gaat om honderden camera’s die gegevens van weggebruikers registreren. Als je die massaal voor een periode van een maand opslaat voor opsporing en vervolging, dan behandel je de hele bevolking bij voorbaat als potentiële criminelen. Of als terroristen, want de databank zal ook door de AIVD gebruikt worden. Zij krijgt rechtstreeks toegang tot die databank”, aldus Böhre.
Maar als ik niks te verbergen heb, dan is het toch niet erg dat mijn gegevens worden opgeslagen?
Böhre: “Laat ik het omdraaien. Als je niets te verbergen hebt, dan ben je onschuldig, en dan hoeven je gegevens ook niet te worden opgeslagen. Mensen die niks te verbergen hebben, moeten buiten het vizier van politie en justitie blijven en zich in alle vrijheid door Nederland kunnen begeven en reizen. Nu is het zo dat als je niet op een zoeklijst van politie en justitie staat je gegevens binnen 24 uur worden gewist. Daar kunnen we mee leven, al zou onmiddellijk wissen beter zijn.”
Inwerkingtreding
De nieuwe wet, die het opslaan van gegevens voor maximaal vier weken moet bestendigen, is nog niet van kracht. De Raad van State heeft het uitvoeringsbesluit dat minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) eerder dit jaar nam onlangs van advies voorzien. “Wij hebben dat advies inderdaad ontvangen”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “Over de inhoud ervan kunnen we nu nog geen mededelingen doen. Ook over de datum van inwerkingtreding kunnen we niets zeggen. Daarover moet nog besluitvorming plaatsvinden.”
Met de inwerkingtreding van de nieuwe wet moet elk jaar een cameraplan vastgesteld worden waarin precies vermeld staat waar het jaar daarop de camera’s worden geplaatst. Ook staat daarin hoeveel mobiele camera’s de politie denkt in te zetten. Het cameraplan wordt openbaar gemaakt.
Rechtszaak
Böhre vreest dat het aantal ANPR-camera’s de komende jaren alleen maar zal toenemen. “Hoe ver willen we gaan met dit soort technologie? Nogmaals, ik vind dat we moeten proberen om de samenleving zo in te richten dat onschuldige burgers zo veel mogelijk buiten het vizier van opsporings- en inlichtingendiensten blijven en dat ze zich vrij kunnen wanen.”
Zodra bekend is hoe de nieuwe wet er precies uit zal zien, spant Privacy First samen met het Platform Bescherming Burgerrechten een rechtszaak aan. “We verwachten dat andere organisaties zich bij ons aansluiten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUMMisbruikzaak
Eén pikante foto en Sanne zat direct in greep van Gianni de W: ‘Hij speelde zo'n vies spelletje’
Gianni de W. (24) uit Etten-Leur perste met sluw verkregen naaktfoto’s vermoedelijk vele tientallen meisjes af. Sanne uit Noord-Holland was de eerste die drie jaar geleden al aangifte deed. ,,Na die eerste foto veranderde hij meteen: hij bepaalde mijn leven.” -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMEK kunstrijden
Vallen en opstaan hoort er bij voor Lindsay van Zundert: ‘We trainen er zelfs op’
Lindsay van Zundert tuimelde zaterdag op het EK kunstrijden letterlijk van de tiende naar de veertiende plaats. Na de ontgoocheling was er een dag later alweer het besef dat ze ‘gewoon een goede kür’ had geschaatst. -
PREMIUMWATERSNOODRAMP 1953
Toen Moerdijk onder water stond, werd Ad geboren in het klooster: ‘Toch hou ik van het water’
MOERDIJK – Hij is precies even oud als de grootste Nederlandse natuurramp ooit. Het is zondag 1 februari 1953 rond 20.30 uur als Ad van Strien in het klooster in Moerdijk wordt geboren. Terwijl de Watersnoodramp zich in alle hevigheid voltrekt, bevalt Philly van Strien van haar zoon.
-
PREMIUMmet video
Hyballa geraakt door warm onthaal NAC-supporters: ‘Maar ik heb ook gezegd: ik wil geen Peter Hyballa-show’
De terugkeer van Peter Hyballa in het Rat Verlegh Stadion resulteerde in een groot feest. De trainer genoot van het warme onthaal door de supporters, is tevreden over het spel na rust, maar blijft ook kalm. ,,Nu 5-1, Avondje NAC, lekker bier, hup, hup. Maar morgen weer serieus aan de slag.” -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Boa’s speuren naar ondermijnende criminaliteit in Breda: ‘Soms loop je tegen onverklaarbare luxe op’
BREDA - Breda heeft tegenwoordig ook boa’s die de ondermijnende criminaliteit aanpakken. Wat doen deze handhavers eigenlijk? ,,Criminelen voelen zich wel eens door ons overvallen.”
In samenwerking met indebuurt Breda