Volledig scherm

Geen subsidie van provincie voor nieuwe museum Breda: 'Jammer van de zure toon'

BREDA - Het nieuwe museum in Breda, waarin MOTI (beeldcultuur) en Breda’s Museum (erfgoed) in 2017 worden samengevoegd, krijgt de komende jaren geen subsidie van de provincie. De commissie die de aanvraag beoordeelde, is erg kritisch over het museum: het dient geen Brabants belang, de artistiek-inhoudelijke kwaliteit is niet voldoende en de visie is niet helder.

Dingeman Kuilman trad vorig maand aan als directeur van het nieuwe museum.

Dat harde oordeel moet rauw op het dak zijn gevallen?
„Dat valt wel mee. De aanvraag is ingediend op basis van een voorlopig beleidsplan. Dat weet je dat je het risico loopt dat nog te weinig helder is. We zullen het dus eerst moeten laten zien."

Maar voor de start van een nieuwe museum is het toch niet fijn als gezegd wordt dat de artistiek-inhoudelijke kwaliteit onvoldoende is?
„Dat is ook wel vervelend. En ik vind het ook jammer dat de commissie zo’n zure toon aanslaat. Je hoopt eerder dat de commissie in dit stadium met ons meedenkt.”

U bent koud een maand directeur. Dan komt er zo’n oordeel. Gaat u dan niet twijfelen?
„Nee, anders was ik er ook niet aan begonnen. Ik denk dat we een fantastisch museum gaan krijgen. Het Breda’s Museum heeft een prachtig collectie en het MOTI is heel relevant op zijn gebied. Ik zie dus heel veel mogelijkheden. Je kunt het van de ene kant zien als een gedwongen huwelijk. Maar het kan uiteindelijk ook een gelukkig toeval blijken dat twee musea, die op het eerste oog weinig met elkaar te maken hebben, samen toch iets moois tot stand kunnen brengen."

Wat heeft het mislopen van de subsidie voor gevolgen?
„We krijgen een structurele subsidie van de gemeente. Dat vormt de basis. Daarnaast proberen we externe financiering aan te trekken. Dat we deze subsidie nu niet krijgen, betekent dat we sommige zaken iets minder kunnen doen. Maar we komen er zeker niet door in de problemen.”

In samenwerking met indebuurt Breda