Geen straf voor Bredase ‘schommeltieners’, maar strafbaar zijn ze wél

VideoBREDA - “Jullie zijn strafbaar, maar ik leg geen straf op.” Dat vonnis sprak de kantonrechter gisteren uit in de zaak van twee Bredase tieners die in 2018 schommelden op een tijdstip dat het niet mag. Bij de ouders heerst teleurstelling.

Kees Jan van Boxel (16) en Jop van Meenen (15) staan buiten voor de rechtbank de media te woord. Op rustige en nuchtere toon reageren ze op de uitspraak die de rechter zojuist heeft gedaan. “Ik had dit eigenlijk wel verwacht”, zegt Kees Jan. “Vond het allemaal niet zo spannend. Wel vind ik het bijzonder en ook wel grappig om te zien hoe serieus iedereen bezig is met zo’n klein zaakje.”

Jop: “Ik ben toch wel teleurgesteld in de uitspraak. Vooral omdat we helemaal geen overlast hebben veroorzaakt en alleen een kwartier of zo wat geschommeld hebben. Verder niks.”

Drukke proefwerkweek

De feiten: Kees Jan en Jop - ze zijn op dat moment 14 - zijn met een vriendinnetje op een vrijdagavond in juni 2018 wat aan het chillen in de Bredase binnenstad. Het is de laatste schooldag, ze hebben net een drukke proefwerkweek achter de rug. Ze komen na tienen op het terrein bij Het Bolwerk waar ze besluiten om wat te gaan schommelen. Wat ze niet opmerken is dat er een bord staat dat vermeldt dat het speeltuintje na 22.00 uur verboden terrein is. Toezichthouders merken hen op, ze krijgen elk een boete van 57 euro.

Quote

Ik ben toch wel teleurge­steld in de uitspraak. Vooral omdat we helemaal geen overlast hebben veroor­zaakt

Jop van Meenen

Hun ouders laten het er niet bij zitten en dienen bezwaar in bij justitie. Ze vinden de boete buiten alle proportie, vooral ook omdat het waarschuwingsbord zo hoog is geplaatst. Er volgt een bevestiging van het bezwaar van het Parket Centrale Verwerking van het Openbaar Ministerie in Utrecht. Maar daarna blijft het stil. Totdat half december 2019, achttien maanden na dato, een dagvaarding bij de Bredase tieners thuis op de mat valt.

Bij de rechtbank op donderdagochtend

En dus vervoegen Kees Jan en Jop, leerlingen aan de Nassau Scholengemeenschap, zich donderdagochtend samen met hun ouders bij de rechtbank. De derde ‘schommeltiener’, een Madese leerlinge van het Stedelijk Gymnasium in Breda, moest verstek laten gaan. Haar zaak dient later.

Advocaat Peter Schouten, die het tweetal samen met zijn kantoorgenoot Wiekash Ramnun bijstaat, betoogt tijdens de zitting dat je je kunt afvragen of je het een kind kwalijk kunt nemen dat hij in een speeltuin op een schommel plaatsneemt. “Kind ziet schommel. Kind wil schommelen, want dat hoort bij het kind zijn. Kan een kind van 14 jaar weten dat je niet mag schommelen als je een schommelplek benadert?” Bovendien stelt hij vast dat de jongens de speeltuin benaderden vanaf een zodanige richting dat het heel logisch is dat ze het bord niet hebben gezien. De beide advocaten drongen bij de rechter aan op ontslag van alle rechtsvervolging.

Wettelijk en overtuigend bewezen

Zo ver gaat mr. Michiel van Aardenne niet. Hij acht de ten laste gelegde feiten wettelijk en overtuigend bewezen. “Er stond nu eenmaal een bord dat aangeeft dat de toegang tot het speelterrein na tienen is verboden. Ik wil best geloven dat jullie het bord niet hebben gezien. Maar het niet zien van het bord betekent niet dat je niet strafbaar bent.”

‘Er is geen rottigheid uitgehaald', aldus de rechter

Maar hoe erg is het nu allemaal wat de jongens en hun vriendinnetje hebben gedaan, die bewuste juni-avond in 2018? “Niet heel erg”, stelt de rechter vast. “Vooral omdat er geen rottigheid is uitgehaald.” Toch neemt hij het wel degelijk ook op de voor boa’s die de boetes uitdeelden. Omdat er al een tijd lang sprake was van overlast voor omwonenden op de bewuste locatie, waren er afspraken over strenger optreden door toezichthouders. Hij snapte maar al te goed dat alleen een waarschuwing dan niet meer op zijn plaats hoeft te zijn.

De rechter komt uiteindelijk tot de conclusie dat de jongens wél strafbaar waren. Hij legt ze evenwel geen straf op omdat het niet om ‘doorgewinterde misdadigers’ gaat. “Bovendien heeft het voorval een hele tijd geleden al plaatsgevonden en gaat het om jonge verdachten die nooit met politie en justitie in aanraking zijn geweest.”

Ouders zijn teleurgesteld

 De ouders van Kees Jan, Marleen en Kees van Boxel, reageren na afloop teleurgesteld op het feit dat de rechter de jongens strafbaar acht. ,,Ik snap dit echt niet. Het is triest dat de rechter zegt dat ze het bord misschien gemist kunnen hebben, maar dat ze toch strafbaar zijn”, zegt Marleen in tranen. Kees: ,,Of we in hoger beroep gaan? Daarover overleggen we nog met onze advocaat. We kijken wat dat betreft vooral naar het belang van de kinderen.” 

‘Uitspraak doet recht aan de feiten’, aldus het OM

“Ik denk dat de uitspraak recht doet aan de feiten", reageert woordvoerster Marloes van Kessel van het OM. Ze beseft dat het heel lang heeft geduurd voordat de zaak voorkwam. “Niet omdat wij niet sneller zouden willen, maar simpelweg omdat het niet kan. Dat heeft te maken met te weinig capaciteit. Dat is helaas de praktijk.” Over de zaak zelf: “Een boa heeft de bevoegdheid wel of geen boete op te leggen. In dit geval heeft de boa beoordeeld dit wel te doen. Vervolgens is daar verzet tegen ingesteld. Wij als OM kunnen in dit geval niet anders dan dit voor de rechter brengen.”

Advocaat Peter Schouten (m) en kantoorgenoten Wiekash Ramnun (l) en Patrick Grijpstra in de bewuste speeltuin.
Volledig scherm
Advocaat Peter Schouten (m) en kantoorgenoten Wiekash Ramnun (l) en Patrick Grijpstra in de bewuste speeltuin. © Pix4Profs-Ron Magielse
Quote

Kind ziet schommel. Kind wil schommelen, want dat hoort bij het kind zijn. Kan een kind van 14 jaar weten dat je niet mag schommelen als je een schommel­plek benadert?

Peter Schouten, Advocaat
Kees Jan van Boxel (l) en Jop van Meenen hoeven geen boete te betalen.
Volledig scherm
Kees Jan van Boxel (l) en Jop van Meenen hoeven geen boete te betalen. © Gerlach Hochstenbach

In samenwerking met indebuurt Breda