20180512 - Breda - Jazzfestival 2018 - Brandpunt - Jazz ten Toon trekt uitpuilende  zaal met een optreden van The Ploctones, (VLNR) Anton Goudsmit, Efraïm Trujillo, Martijn Vink en Jeroen Vierdag. FOTO: RAMON MANGOLD/ PIX4PROFS
Volledig scherm
20180512 - Breda - Jazzfestival 2018 - Brandpunt - Jazz ten Toon trekt uitpuilende zaal met een optreden van The Ploctones, (VLNR) Anton Goudsmit, Efraïm Trujillo, Martijn Vink en Jeroen Vierdag. FOTO: RAMON MANGOLD/ PIX4PROFS © Foto: Ramon Mangold

Geen Jazz ten Toon tijdens Breda Jazz Festival

BREDA - Breda Jazz Festival moet het dit jaar doen zonder Jazz ten Toon. Dat zij-evenement, dat door een aparte stichting wordt georganiseerd, kreeg eind februari te horen dat de gemeentelijke subsidie-aanvraag niet werd gehonoreerd. Het lukte niet meer om tijdig geldschieters te vinden om het begrotingsgat te dichten.

Jazz ten Toon bestaat sinds de oprichting van het Breda Jazz Festival in 1971. Het is een onafhankelijk evenement dat zich tijdens het jazzfestival in Breda richt op de relatie tussen jazzmuziek en beeldende kunst.

Eigentijdse jazz

Lang was de StadsGalerij kloppend hart van Jazz ten Toon. Twee jaar geleden verhuisde het evenement naar de Brandpunt in de Reigerstraat. Jazz ten Toon trok daar met een segment van eigentijdse Nederlandse jazz die niet op het Breda Jazz Festival staat, een toenemend aantal liefhebbers.

Jazz ten Toon kon jaarlijks rekenen op financiële steun van de gemeente Breda. Conform de gemeentelijke eisen werd in november opnieuw subsidie aangevraagd. Eind februari bleek dat Breda de aanvraag niet honoreerde.

Identiteit

De redenen daarvoor waren divers. Zo vond de gemeente dat Jazz ten Toon de relatie tussen jazz en kunst niet afdoende had uitgewerkt in de subsidie-aanvraag. Uit de ingediende begroting en het programma was niet op te maken hoe de stichting die verbinding wilde presenteren. Bovendien meende Breda (voor het eerst sinds 1971) dat het niet handig is dat Jazz ten Toon in dezelfde periode als het Jazzfestival plaatsvindt. Zo kan het evenement geen eigen identiteit ontwikkelen.

Voorzitter Leo van Lieshout van Jazz ten Toon: ,,In onze ogen zijn wij een evenement dat zich duidelijk en herkenbaar onderscheid van het jazzfestival. Maar goed, in november kon inderdaad nog geen volledig programma worden ingediend. Daar werd op dat  moment nog volop aan werd gewerkt. Net als andere jaren hebben we daarom ons beleidsplan met uitgangspunten en een programmarichting bij de aanvraag gevoegd.” Kennelijk was dat niet afdoende. De afwijzing: ,,Kwam te laat.” De tijd was te kort om investeerders te vinden voor het begrotingsgat. Het doel viel. 

In samenwerking met indebuurt Breda