Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Geen extra uurtje schoonmaak meer voor Zundertse WMO’ers

ZUNDERT - Klanten van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kunnen in 2020 in de gemeente Zundert niet langer voor slechts vijf euro een uurtje extra huishoudelijke hulp inkopen.

Zundert verandert namelijk de regeling rond de dienstencheques. Wie volgens de WMO recht heeft op huishoudelijke ondersteuning kan vooralsnog voor vijf euro per stuk zulke cheques aanschaffen. Die kunnen worden ingezet om het huis, naast de reguliere schoonmaak, een uurtje extra te laten poetsen. De gemeente legt de 20,36 euro bij die het uur eigenlijk kost.

Arbeidskracht 

De regeling werd in 2015 in het leven geroepen. Toen met geld van het Rijk. Die wilde zo de werkgelegenheid in de huishoudelijke sector behouden. In 2017 namen gemeenten, waaronder Zundert, de kosten op zich. Inmiddels is echter het stimuleren van de werkgelegenheid niet meer nodig. Sterker: er is een tekort aan huishoudelijk personeel.

Daarnaast worden tegenwoordig met WMO-klanten resultaatafspraken gemaakt over de huishoudelijke inzet. Zwart-op-wit wordt vastgesteld wat in een huis precies wordt gepoetst om alles kuis te houden. Met die werkwijze is de behoefte aan extra schoonmaak afgenomen.

Mantelzorgers 

Dat, met de financiële druk die de cheques leggen op het budget van de WMO, heeft Zundert en andere deelnemende gemeenten overgehaald te beslissen de cheques in 2020 deels af te schaffen. Wel blijft de regeling van kracht voor mantelzorgers. Zij kunnen in 2020 voor iets meer, namelijk 7,50 euro per stuk, nog maximaal 52 dienstencheques kopen. Daarmee kunnen zij hun huis laten schoonmaken, terwijl zij zelf anderen aan het helpen zijn.

Dienstencheques die in 2019 zijn aangeschaft kunnen nog tot en met maart 2020 worden ingewisseld. 

In samenwerking met indebuurt Breda