Volledig scherm
Aan de Nieuwe Prinsenkade in Breda is een gedenksteen in het trottoir gelegd voor Paul Pluijmert uit Dordrecht. © Yolanda Sjoukes

Gedenksteen voor in Breda neergestoken Paul (23): ‘Ik had je zo graag beter willen leren kennen...’

updateBREDA - In het trottoir aan de Nieuwe Prinsenkade in Breda is een permanente gedenksteen geplaatst voor Paul Pluijmert, de  23-jarige Dordtenaar die begin november vorig jaar werd doodgestoken na een avondje stappen. 

Volledig scherm
Een briefje voor Paul: ‘Ik had je zo graag beter willen leren kennen. en niet op deze verschrikkelijke manier....’ © Yolanda Sjoukes

Er liggen weer bloemen. En een briefje van een man genaamd John die schrijft: ‘Paul, ik had je zo graag beter willen leren kennen. En niet op deze verschrikkelijke manier...’ 

Maandenlang lagen er bloemen en teksten op de plek waar Pluijmert dodelijk werd geraakt. Nu ligt er een permanente gedenksteen van metaal tussen de stoeptegels, met daarin de naam van Pluijmert, zijn silhouet en ook een lieveheersbeestje, het symbool tegen zinloos geweld. 

Bloemenzee als onderdeel rouwproces

Breda heeft geen beleid rondom gedenktegels, laat een woordvoerster van de gemeente weten. ,,Wel zijn een aantal afspraken gemaakt hoe om te gaan met dergelijke verzoeken. Na een noodlottig ongeval zien we snel een bloemenzee ontstaan op de plaats waar het heeft plaatsgevonden. Dit maakt onderdeel uit van het rouwproces van nabestaanden en daar is vanuit de gemeente alle begrip voor.”

Wijkbeheerders monitoren de plek vervolgens, in nauw contact met de nabestaanden, verwijderen verwelkte bloemen en houden de boel netjes. ,,Als op een bepaald moment de tijd aanbreekt dat er geen nieuwe bloemen meer worden bijgelegd, wordt in overleg met de nabestaanden besloten de plek op te ruimen. Nabestaanden hebben dan de optie om een gedenktegel te plaatsen, zoals nu ook in herinnering aan Paul Pluijmert is gedaan.”

Daarvoor moet wel een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag een tegel niet groter zijn dan de afmetingen van een stoeptegel, de verkeersveiligheid mag er niet door in het geding komen, en het groenbeheer in de stad moet geen belemmeringen ondervinden van de tegel.

Onderzoek naar sporen op mes

De rechtszaak tegen de 36-jarige verdachte Andy D. uit Breda, die ervan wordt verdacht Pluijmert te hebben neergestoken, moet nog plaatsvinden. Er zijn tot nu toe alleen tussentijdse zittingen geweest. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet op dit moment nader onderzoek naar de sporen op het mes waarmee de Dordtenaar werd  omgebracht. Dat gebeurt op verzoek van de advocaat van Andy D. 

Het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut naar het mes is uiterlijk 14 november afgerond. De eerstvolgende tussentijdse zitting (pro forma) vindt plaats op 31 oktober. De verdachte zelf moet ter observatie naar het Pieter Baan Centrum.  

Volledig scherm
© Yolanda Sjoukes
 1. Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd
  PREMIUM

  Bruisend Ginneken Breda: veel in weinig tijd

  BREDA - De organisatie van de 51e editie van de braderie in het Ginneken kan tevreden achterover leunen. Hoewel de voorbereiding in een paar luttele weken moest rondkomen, is er toch een volwaardig evenement uitgerold. Bruisend Ginneken, zoals de braderie officieel heet, werd druk bezocht en de meeste ondernemers zijn tevreden. "En dat is toch knap, gezien het feit dat we het in een paar weken uit de grond hebben gestampt", zegt Johan de Vos. "We stonden onder een enorme tijdsdruk." De eigenaar van café Boerke Verschuren op de Ginnekenmarkt zit sinds kort in het bestuur van Bruisend Ginneken.
 2. Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  Feest en protest bij opening Zuidelijke Rondweg in Breda

  BREDA - Een feestelijke opening en een protest op dezelfde dag. Voor zover bekend was dat nog niet voorgekomen in de lange en bewogen geschiedenis van de Zuidelijke Rondweg. Die ging na twee maanden werkzaamheden weer open voor het autoverkeer. Vanaf zes uur in de avond waren de weggebruikers weer welkom. Daarvoor was de verkeersader in Breda-zuid het bezit van wandelaars, fietsers, skaters, steppers, hardlopers en andere recreanten.

In samenwerking met indebuurt Breda